Ljubljanska Drama pripravlja festival predstav drugih gledališč

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana bo med 1. in 7. junijem potekal prvi Drama Festival: Presečišča. Kot je na novinarski konferenci dejal ravnatelj Igor Samobor, želijo s festivalom ljubljanskemu občinstvu predstaviti najboljše predstave gledališč, s katerimi ljubljanska Drama sodeluje. Na festivalu se bo zvrstilo devet predstav.


Foto: Peter Uhan

Festival bo uvedla predstava Marina Abramović ali kako sem izgubil pot do Antigone, ki je nastala v koprodukciji ljubljanske Drame in novomeškega Anton Podbevšek Teatra. Gostili bodo tudi hrvaški gledališči: Mestno dramsko gledališče Gavella bo uprizorilo dramo Antona Pavloviča Čehova Tri sestre v režiji Slobodana Unkovskega, Zagrebško gledališče mladih pa Shakespearovega Hamleta v režiji Oliverja Frljića.

Slovensko stalno gledališče Trst se bo predstavilo s predstavo japonskega dramatika Jukia Mišime Moderne nô drame v režiji Mateje Koležnik, Gledališče Koper s predstavo Mareta Bulca Vse o Ivanu, mariborsko gledališče s predstavo Ronalda Harwooda Garderober v režiji Veljka Mićunovića, Slovensko ljudsko gledališče Celje pa z uprizoritvijo Yasmine Reza Kako poveš, kar si odigral, ki jo je režiral Janez Pipan.

Poleg predstav bodo pripravili vrsto pogovorov in okroglih miz. Na prvi okrogli mizi, ki bo v ponedeljek, 2. junija, bodo razpravljali o uprizarjanju neevropske dramatike, pri čemer se bodo še posebej posvetili Japonski. Tretji festivalski dan bodo pripravili režijski dialog oziroma po besedah dramaturginje v ljubljanski Drami Eve Kraševec "polilog", ki ga bodo oblikovali režiserji Sebastijan Horvat, Dušan Jovanović in Jernej Lorenci. Pripravljajo pa tudi okrogli mizi na temo življenja in dela Ivana Cankarja ter pogovor o uprizarjanju Hamleta.


Foto: Peter Uhan
V sklopu festivala bodo odprli tudi kavarno, ki bo, kot upajo, zaživela kot stalni projekt. V njej nameravajo skozi vse leto pripravljati pogovore z gledališkimi ustvarjalci in ponuditi prostor vsem, ki jih gledališka umetnost zanima, je dejal Samobor. Na festivalu bodo v njej predvajali gledališko glasbo. Ta bo sestavljena iz posnetkov avtorjev glasbe, ki sodelujejo z ljubljansko Dramo oziroma njenimi partnerskimi gledališči.

Festival bo sklenil koncert cerkljanske skupine Kar Češ Brass Band, ki ga bodo izvedli pred Dramo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-pripravlja-festival-predstav-drugih-gledalisc