V Ljubljani premiera plesno-gledališke predstave Selfed

Avtor: STA

V organizaciji Plesnega teatra Ljubljana (PTL) je bila včeraj premierno uprizorjena plesno-gledališka predstava Kevina Trappeniersa z naslovom Selfed. Prvi del predstave naj bi se začel v parku ob Rimskem zidu, na križišču Barjanske ceste in Mirja, a je bila zaradi dežja predstava v celoti uprizorjena v PTL.


Foto: Miha Sagadin

Selfed je predstava mladega belgijskega umetnika, v kateri raziskuje metode prilagajanja telesa na mentalne in fizične pregrade in se sprašuje, kako premostiti te ovire. Predstava vključuje tako filozofijo kot tehnike popularne urbane športno-plesne forme parkour znotraj sodobnega plesa.

Koreografija preiskuje pojem energije jaza in samožrtvovanja. "Jaz je mišljen kot orodje za introspekcijo in reprodukcijo, konstrukcijo in razgradnjo telesa in uma. Temu ustrezno t.i. selfed razmišlja o pozicioniranju posameznika v odnosu do individualnih in družbenih struktur moči," so sporočili iz PTL.

Avtor koncepta, koreografije in vizualne podobe predstave o sebi in samo-odpovedovanju je Trappeniers, plesalka in soustvarjalka giba pa je Dagmar Dachauer. Pri predstavi sodelujejo še Luka Avguštin, Enej Progar, Jan Ulčar in Sebastjan Zupan.

Projekt je nastal v produkciji Plesnega teatra Ljubljana in koprodukciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) ter v sodelovanju z belgijsko organizacijo TAKT Dommelhof.

Predstava sodi v program Emona 2000 - obeleževanja 2000-letnice začetka Rimske kolonije Julija Emona in je sestavljena iz dveh ločenih delov; prvega bodo uprizorili okoli ostankov rimske Emone, drugega pa v plesnem gledališču.

Kevin Trappeniers je igralec, performer, plesalec, režiser in magister kulturnih študij. S svojim delom se osredotoča na človekove čute in se nahaja na meji med gledališčem in plesom. Med drugim nastopa v umetniškem projektu Saturn series (United Planets) Karla Van Weldena, kot igralec je sodeloval tudi z gledališko skupino Abattoir Ferme. Sodeloval je tudi pri Who Makes Paintings Anyway? (2011), seriji kratkih plesnih predstav ter pri številnih kratkih samostojnih projektih v teatru fABULEUS.

Ponovitve bodo na sporedu še 29., 30., 31. maja ter 1. junija ob 21. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-premiera-plesno-gledaliske-predstave-selfed