Generalna konzulka Ingrid Sergaš obiskala SSG Trst

Avtor: SSG Trst

Generalna konzulka RS v Trstu Ingrid Sergaš je včeraj obiskala Slovensko stalno gledališče. Na informativnem srečanju s člani upravnega odbora jo je predsednica US SSG Breda Pahor seznanila s poslanstvom gledališča predvsem v odnosu do povezovanja slovenske in italijanske komponente mesta, kot tudi do stalnih in rednih stikov s primorskimi in slovenskimi ustanovami, ter s spremembami, ki jih je ustanova doživela v letošnji sezoni, od zamenjave sestava upravnega odbora do novega razpisa za umetniško vodenje.


Foto: Arhiv SSG Trst

Na razpis se je prijavilo šest kandidatov, med katerimi bo specifična komisija izbrala novega umetniškega koordinatorja za triletno dobo. Predsednica se je dotaknila tudi finančnega stanja gledališča, ki je trenutno sprejemljivo, a mora ostati pod strogim nadzorstvom s preudarnim upravljanjem razpoložljivih sredstev. Potreba po povezovanju s Slovenijo, ki se izraža s številnimi gostovanji predstav za otroke, mlade in odrasle, se bo v prihodnji sezoni razvila tudi na področju koprodukcij. Slovensko stalno gledališče načrtuje namreč koprodukcijo z ljubljansko Dramo, na drugi strani pa tudi koprodukcijo s Stalnim gledališčem FJK pri uprizoritvi večjezične predstave na temo prve svetovne vojne.

Gledališče je vložilo prošnje za evropska sredstva, da bi se mreža državnih in mednarodnih sodelovanj lahko v bodoče širila na nove projekte. Kmalu bo prišlo do spremembe pri dodelitvi sredstev državnega sklada FUS, kar bi lahko bistveno pogojevalo obstoj gledališča, zato je povezava s Slovenijo in podpora ustanov življenjskega pomena. Člani US so poročali tudi o srečanju z ministrom za kulturo Urošem Grilcem, na katerem je prišla do izraza predvsem pozornost do projektov, ki so namenjeni mladim. Generalna konzulka je podprla predlog za šolske obiske v SSG in je zagotovila svojo podporo pri promoviranju ne samo finančnih zahtev tržaškega gledališča, a tudi v javnosti prevečkrat zanemarjenih zaslug za razvoj slovenske kulture v mednarodnem in večjezičnem prostoru. Svoj prvi uradni obisk je konzulka zaključila z ogledom prostorov Slovenskega stalnega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/generalna-konzulka-ingrid-sergas-obiskala-ssg-trst