Uprizoritev Še vedno vihar na 59. festivalu Sterijino pozorje

Avtor: SNG Drama Ljubljana

SNG Drama Ljubljana nocoj gostuje v Srbiji na 59. mednarodnem gledališkem festivalu Sterijino pozorje s Handkejevo epopejo o koroških Slovencih Še vedno vihar v režiji Ivice Buljana.


Foto: Peter Uhan

Selektor letošnjega festivala Igor Bojović je prvo slovensko uprizoritev epopeje o koroških Slovencih Še vedno vihar Petra Handkeja v režiji Ivice Buljana in v koprodukcijski izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta uvrstil v mednarodni festivalski program z naslovom »Krugovi«. V uprizoritvi bodo pred srbskim in mednarodnim občinstvom nastopili Ivo Ban, Nina Ivanišin, Saša Pavček, Matjaž Tribušon, Marko Mandić, Aljaž Jovanović, Veronika Drolc, Luka Cimprič in Nikla Petruška Panizon.

Mednarodni gledališki festival Sterijino pozorje bo letos že 59. leto zapored nagrajeval gledališko umetnost. Potekal bo med 26. majem in 3. junijem 2014 v Novem Sadu, festivalsko občinstvo pa si bo lahko uprizoritev Še vedno vihar ogledalo 28. maja ob 21.00. V festivalskih dneh se bo ob uprizoritvi Še vedno vihar, zvrstilo še 14 domačih in mednarodnih uprizoritev. Ocenjevala jih bo strokovna žirija, ki jo sestavljajo Ljuboslav Majera (predsednik žirije), Nebojša Dugalić, Boban Jevtić, Anđelka Nikolić in Slobodan Tišma.

V Še vedno viharju Handke kakor v sanjah, sestavljenih iz mnogih epizod, rekonstruira zgodovino svoje slovenske družine v Podjuni. Zgodba nas popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine. Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili pisma, fotografije in dokumenti, najdeni po smrti družinskih članov.

Peter Handke je za Še vedno vihar prejel letošnjo mednarodno Ibsenovo nagrado, Nestroyevo gledališko nagrado za najboljše besedilo leta 2011 in prestižno mülheimsko nagrado za najboljšega nemškega dramatika leta 2012. Uprizoritev je februarja 2014 gostovala v Pliberku na avstrijskem Koroškem (nekaj kilometrov od Handkejeve rojstne hiše in od kraja, kjer so pokopani člani njegove družine, ki so postali glavni liki zgodbe) in doživela izjemno topel, čustven in ganjen odziv. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uprizoritev-se-vedno-vihar-na-59-festivalu-sterijino-pozorje