Ljubljanska Opera v novi sezoni o ljubezni in smrti

Avtor: STA

Ljubljanska operno-baletna hiša bo v sezono 2014/15 vstopila z novo umetniško vodjo baleta Sanjo Nešković Peršin, novim šefom dirigentom orkestra Jaroslavom Kyzlinkom in novostmi v abonmajski ponudbi. Kot je že stalnica, bodo v novi sezoni pripravili štiri operne in dve baletni premieri, tokrat se bodo dotikale tematike ljubezni in smrti.


Foto: Tamino Petelinšek / STA

Programska misel sezone, ki sta jo oblikovala umetniški vodJa opere Rocc in Nešković Peršin, je: "Skrivnost ljubezni je večja od skrivnosti smrti", kot jo je v dramskem besedilu Saloma zapisal Oscar Wilde.

Kot prva bo oktobra na vrsti premiera Gluckove opere Orfej in Evridika. Režijo bo prevzel gledališki režiser Jernej Lorenci, za katerega bo to prva operna režija, dirigentsko vodstvo pa bodo zaupali novemu šefu dirigentu Kyzlinku. Sledila bo slovenska baletna noviteta Tristan in Izolda, ki jo bo ustvarila skupina mladih umetnikov. Glasbo zanjo piše Saša Kalan, ki se po besedah Nešković Peršinove navdihuje pri istoimenski Wagnerjevi operi. Koreografijo bo prevzel mlad koreograf romunskega rodu Dan Datcu. Kot je še povedala Nešković Peršin, so si predstavo zamislili kot celostno umetnino, pri kateri nobena prvina ne prevladuje.

Januarja bo na vrsti premiera Straussove opere Saloma, ki jo pripravljajo v koprodukciji z Opero iz Hongkonga, s katero si bodo delili sceno in kostume. Režija bo v rokah latvijskega opernega režiserja Andrejsa Žagarsa, ki bo tokrat v Sloveniji gostoval prvič, dirigentsko vodstvo bodo zaupali Lorisu Voltoliniju. Po desetih letih bodo na oder ljubljanske operno-baletne hiše ponovno postavili Bizetovo opero Carmen, v hiši pa bo tokrat prvič gostovala priznana britanska režiserka in scenska oblikovalka Pamela Howard. Dirigent predstave bo Kyzlinck.

Druga baletna premiera bo klasična postavitev Labodjega jezera Petra Iljiča Čajkovskega po Levu Ivanovu in Mariusu Petipaju v izvirni scenski podobi, ki jo bosta zasnovala Vadim Fiškin in Miran Mohar. Koreografinja predstave bo Lynne Charles, dolgoletna primabalerina hamburškega in Bejartovega baleta, dirigent bo Marko Gašperšič. Kot zadnjo v sezoni pa bodo premierno uprizorili noviteto skladatelja Milka Lazarja z naslovom Desetnica, ki nastaja po libretu Svetlane Makarovič. Dirigent predstave bo Marko Hribernik.

Nešković Peršin, ki v ansamblu ljubljanskega Baleta pleše že 28 let, ansambel, kot je poudarila, zelo dobro pozna. Po njenem prepričanju je potrebno predvsem vzpostaviti pogoje, ki mu bodo omogočili razvoj. Sama si želi predvsem večje pretočnosti informacij, raznolikosti programa ob klasičnih predstavah, ki ostajajo, in kreacij, ustvarjenih prav za ansambel. Občinstvo si želi povabiti tudi v zaodrje in mu tako približati delo ansambla.

Med novostmi sezone 2014/15 so še obnovitev opernega studia, za katerega si Nešković Peršin želi, da bi zaživel kot dopolnilni program opere, študentski abonma, predstave ob nedeljah in z njimi povezan nedeljski abonma ter abonma operna klasika za tiste, ki si želijo klasičnega repertoarja.

V minulem letu so sicer v primerjavi z letom 2012 število odigranih predstav povečali s 114 na 144, število abonentov pa se je s 772 povzpelo na 1164. Po besedah ravnatelja Petra Sotoška Štularja so v zadnjem času uspeli vzpostaviti tekočo finančno likvidnost. Čez poletje bodo v dvorano namestili dodatnih 21 sedežev, v začetku prihodnje sezone bodo v obeh stolpih vzpostavili razstavne prostore, načrtujejo pa še ureditev trgovinice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-opera-v-novi-sezoni-o-ljubezni-in-smrti