NETA program v bolgarski Vratsi

Avtor: Kulturno društvo B-51

Prejšnji teden je v okviru 25. Nacionalnega festivala malih gledaliških form v Vratsi in 4. mednarodnega festivala NETA potekal sestanek članov mreže NETA in njena predstavitev medijem ter zainteresirani javnosti.


Foto: Arhiv KD B-51

Predsednik mreže NETA, Blagoj Stefanovski, je izpostavil cilje in program dela mreže v naslednjem štiriletnem obdobju. NETA se v tem trenutku aktivno pripravlja na izvedbo spektakularnega NETA Festivala 2015, ki bo odprl prenovljeno stavbo eminentnega Narodnega gledališča v romunski Bukarešti. Predlogi predstav članov NETE se še zbirajo, posebna komisija pa bo do konca tega leta naredila izbor 21 predstav, ki se bodo predstavile na NETA Festivalu 2015.

Letos je v bolgarski Vratsi potekal že 4. Mednarodni festival NETA. Po besedah Blagoja Stefanovskega se je festival med občinstvom in strokovno javnostjo že dodobra uveljavil, vsako leto predstavlja sodobne gledališke trende s predvsem območja Jugovzhodne Evrope. Največ navdušenja je na festivalu požela predstava Medeja – moja mati, v produkciji Gledališča Sfumato iz Sofije, v režiji Margarite Mladenove in Ivana Dobčeva. Kot zanimivost, Gledališče Sfumato je že trikrat gostovalo na festivalu EX PONTO, kjer je ravno tako navduševalo široko festivalsko občinstvo.

Na festivalu v Vratsi je zelo pozitivne odzive prejela tudi koprodukcija Kulturnega društva B-51 (SI), Mal dramski teater (MK) in Dramatično-kuklen teater (BG) z naslovom Tobelija. Delo je nastalo izpod peresa priznanega črnogorskega dramatika Ljubomira Đurkovića, predstavo pa je režiral mednarodno uveljavljeni ustvarjalec Niko Goršič aka Nick Upper. Tobelija, ki poveže sodobna vprašanja o spolni identiteti s starodavnim črnogorsko - albanskim običajem o tobelijah, dekletih, ki so se v družinah brez moških potomcev prevzele vlogo neobstoječega sina, bo predstavljena tudi na 21. mednarodnem festivalu uprizoritvenih umetnosti EX PONTO, ki bo sredi septembra 2014 potekal na različnih lokacijah po Ljubljani.

Generalni sekretar mreže NETA in direktor festivala EX PONTO Damir Domitrović je na javni predstavitvi mreže dodal, da je poleg NETA Festivala 2015 v Bukarešti eden največjih ciljev mreže v prihodnjem štiriletnem obdobju, ustanovitev lastne televizije, NETA Art TV. Več o načrtovanih projektih si preberite na NETA spletni strani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/neta-program-v-bolgarski-vratsi