V Šentjakobskem drevi premiera Očeta o izgubljanju samega sebe

Avtor: STA

V Šentjakobskem gledališču bo danes ob 19.30 premiera predstave Floriana Zellerja Oče. Zellerjev tekst o ostarelem očetu in bližnjih, ki se spopadajo z očetovo Alzheimerjevo boleznijo, je zanimiv, sodoben in humoren, predvsem pa je pretresljiv, je na današnji novinarski konferenci povedal režiser predstave Dušan Mlakar.


Foto: Daniel Novaković/STA

Zellerjevo besedilo, ki ga je napisal za francoskega igralca Roberta Hirscha, ne sledi časovnem zaporedju, tako da si morajo "gledalci sami seštrikati logično zgodbo", je še dejal Mlakar.

"Tekst je napisan nekako tako, vsaj mi smo tako razumeli, da se celotna zgodba, ki jo spremljamo, dogaja v Andrejevi glavi," je pojasnil.

Zgodba govori o Andreju, starejšem moškem, ki se spopada z izgubo spomina. Vse manj je samostojen, zato mora hčerka, ki sama ne more skrbeti zanj, najeti oskrbovalko. "Tragično je, kako ponosen, tudi samoljuben človek na koncu postane betežen, nemogoč, ubog otrok, ki si ponovno želi svojo mamico," je poudaril režiser.

Oče je tragična farsa o odhajanju, o dementnem izgubljanju v labirintu nekdanjih poslednjih čustvenih bilk, ki se jih človek oprijema, da bi obstal na tem svetu, pa so predstavo opisali v gledališču.

Katarina Glavan Batagelj, ki igra Andrejevo hčerko Anne, je poudarila, da velja upoštevati dejstvo, da vzporedno z Andrejevo teče tudi hčerkina zgodba, "zgodba njenega življenja, kje je meja predajanja očetu in njenega osebnega življenja, zadovoljstva".

Kot je še dodala, je predstava prevzela celotno gledališko ekipo. O tematiki se pogovarjajo tudi po vajah, "predstavo pa nosijo domov".

Predstava naj bi pretresla tudi občinstvo, ki si jo je ogledalo na predpremierah - po besedah Glavan Batageljeve morda zato, ker "se tudi gledalec počuti malo odklopljenega, dementnega".

Poleg nje v predstavi igrajo še Janez Vlaj v vlogi Andreja, Žiga Sedmak v vlogi Pierra, Jerica Majerhold Ostrovršnik v vlogi Laure, Tatjana Rebolj v vlogi Ženske in Damjan Kolovrat v vlogi Moškega.

Ob premieri so danes predstavili tudi prihodnjo sezono, v kateri bodo na oder postavili pet predstav.

Prvo bodo na oder v začetku oktobra postavili družinsko komedijo April De Angelis Tamala v režiji Zvoneta Šedlbauerja, v drugi polovici novembra se na oder vrača Zeller z Resnico v režiji Gregorja Tozona, konec novembra Hodnik Matjaža Zupančiča v režiji Mareta Bulca, v drugi polovici januarja Balada o Žašlerci Toneta Partljiča (režiserja bodo določili v začetku sezone), kot zadnjo pa bodo na oder postavili dramo Kim Komljanec Zbeži. Režiral jo bo Boris Ostan.

Kot je pojasnil umetniški vodja Šedlbauer, je bil na slovenskih odrih doslej uprizorjen le Hodnik, Žašlerco je Partljič priredil, Komljančeva pa je Zbeži napisala prav zanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sentjakobskem-drevi-premiera-oceta-o-izgubljanju-samega-sebe