Premiera Kocelijevega gledališkega dogodka Na mostu

Avtor: Gledališče Glej

V okviru 8. gledališkega festivala Prelet bo danes ob 21. uri na Šuštarskem mostu uprizorjen enkraten gledališki dogodek Na mostu, drugo dejanje rezidentskega projekta Nemo mesto, s katerim režiser Jaša Koceli obeležuje svoje rezidentsko leto v Gledališču Glej.



Na most
predstavlja enega izmed vrhuncev 8. Gledališkega festivala Prelet ter skupaj z otvoritvenim dogodkom Pekel je prazen režiserja Marka Mlačnika (dogodek je med drugim otvoril festival) predstavlja tisto vsebinsko vezivo, ki združuje festival Prelet z zasedanjem generalne skupščini Mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje ICORN v Ljubljani. Uverturo v Kocelijev eksperiment bo tako predstavljalo pesniško potovanje po Ljubljanici Pesniški po(e)tep s pričetkom ob 20.00 na Mesarskem mostu in s končno postajo tik pred 21.00 na Šuštarskem mostu.

Na slednjem se bo tako ob deveti uri pričelo pesniško-gledališko dogajanje, na katerem temelji letošnji rezidentski projekt režiserja Jaše Kocelija. K sodelovanju je tudi tokrat povabil slovenske igralce Blaža Setnikarja, Jerneja Čamplja, Barbaro Ribnikar, Tino Gunzek, Leno Hribar, Mirando Trnjanin, Nika Škrleca in Filipa Samoborja. Igralska zasedba bo v svojem nastopu v gledališki jezik prevajala poezijo svojih generacijsko sorodnih pesnikov in pesnic iz Slovenije (Aja Zamolo, Mitja Drab, Ana Svetel, Gašper Torkar) in tujine (Rebecca Perry, Camille Faucherre, Adrià Targa Ramos, Rebecca Ciesielski, Yasmin Hafedh). Tako igralce kot pesniške ustvarjalce je Koceli postavil pred izziv sooblikovanja vsebin, ki slonijo na identificiranju občutkov generacije Y do mesta. K sodelovanju je Koceli povabil pesnice in pesnike iz Ljubljane, Barcelone, Dunaja, Londona, Berlina in Pariza.

Enkratni gledališki dogodek Na mostu, potekal bo v slovenskem, angleškem, francoskem, nemškem in španskem jeziku, bo v nastopu združil igralce, poezijo in glasbeno kuliso (glasbenik Miha Petric), s katero bodo obiskovalcem (dogodek je brezplačen) orisali mesto v vseh njegovih ozirih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-kocelijevega-gledaliskega-dogodka-na-mostu