Mariborska Drama zaključuje sezono z Garderoberjem in Ivom Banom

Avtor: STA

S premiero drame Ronalda Harwooda Garderober v režiji črnogorskega režiserja mlajše generacije Veljka Mićunovića bo SNG Drama Maribor v petek sklenila aktualno sezono. V intimni drami iz odrskega zakulisja bo kot veliki igralec Sir nastopil gost Ivo Ban, njegovega garderoberja Normana pa bo upodobil Vladimir Vlaškalić.


Foto: Damjan Švarc

Drama Garderober je kompleksna študija o človeških značajih, še zlasti, kakor se kažejo v gledaliških institucijah. Navdih zanjo je Harwood črpal iz osebne izkušnje, ko je pet let služboval kot osebni garderober Donalda Wolfita, glavnega igralca v Shakespearovi potujoči skupini. Po dramski predlogi je Harwood leta 1983 napisal scenarij za istoimenski film in si zanj prislužil nominacijo za oskarja.

Sodobno zaostrena interpretacija je nastala v režiji Veljka Mićunovića. Z gledališčem sta ga "okužila" starša, saj je, kot sam pravi, odraščal na sceni in za njo. "To je slika o igralcih, ki nas danes obkrožajo, pa tudi slika o gledališču. Hkrati se lahko ta zgodba odvija tudi v kakšnem podjetju, banki in podobno," je pojasnil v včerajšnjem pogovoru z novinarji v Mariboru.

Zgodba govori o vodji gledališke skupine Siru, ki doživi psihični in fizični kolaps, a večerne predstave Kralja Leara za nič na svetu noče odpovedati. Njegov garderober Norman z razumevajočo ljubeznivostjo Sira v zakulisju pripravlja na vlogo in edini v gledališki skupini verjame, da bo ta večer igralec stal na odru v vsej svoji mogočnosti.

"Predstava je bogata z odnosi, emocijami, majhnimi intimnimi borbami, pa tudi z največjo borbo tega človeka, ki šteje svoje zadnje dni življenja," je povedal režiser.

Igralec, ki igra igralca, je starosta slovenskega gledališča Ivo Ban. "Ta vloga mi je fina, ker odgrinja tančice s tega poklica, ki ljudem, ki niso prav natančni in vešči v gledališču, niso znane," je povedal.

Kot dober poznavalec slovenskega gledališča meni, da je to lahko tudi zgodba slovenskih gledališčnikov. "Predstavljam si, da se vsi soočajo z enakimi stvarmi v življenju in karieri. Vsi razmišljajo, kako razdeliti svoje življenje na poklic, na kariero, na zasebno življenje. Ali nositi s sabo te vloge ali ne? Se stuširati in iti domov normalno kot Ivo Ban ali še naprej vlačiti s sabo ta gledališki balast? To se začne nabirati in če gre iz leta v leto, desetletja, je treba začeti stvari res natančno selekcionirati, da lahko preživiš in končaš, če ne drugega, zdrav, bogat, vsaj bolj moder," je dejal.

V predstavi bodo nastopili še Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Mirjana Šajinović, Viktor Meglič in Davor Herga. Dramaturg je Vili Ravnjak, scenograf Hans Georg Schäfer, kostumografinja Suzana Rengeo, oblikovalca svetlobe Veljko Mićunović in Hans Georg Schäfer.

V Sloveniji so bile do zdaj uprizorjene tri Harwoodove igre: Garderober (SSG Trst, 1993), Na čigavi strani (MGL, 2003) in Kvartet (Šentjakobsko gledališče, 2012).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-drama-zakljucuje-sezono-z-garderoberjem-in-ivom-banom