Srečanje Vzhodnoevropske mreže uprizoritvenih umetnosti

Avtor: Gledališče Glej

Ob robu dogajanja festivala Prelet se bo v Ljubljani odvijalo srečanje Vzhodnoevropske mreže uprizoritvenih umetnosti EEPAP, ki bo med 23. in 25. majem potekalo v prostorih prihajajočega novega teatra Pocket Studio Teatre na Rimski cesti, le slab lučaj stran od dvorane Gledališča Glej.


Vir: Gledališče Glej

Srečanja članic mreže EEPAP, med katere spadata tudi organizatorja letošnjega festivala Prelet Gledališče Glej in Slovensko mladinsko gledališče, se odvijajo večkrat letno v različnih evropskih državah. Ljubljana tako na povabilo Gledališča Glej gosti majsko srečanje, ki poteka pod naslovom "Javni razpisi: kreativnost na zahtevo?".

Udeleženci iz Romunije, Bolgarije, Poljske, Bosne in Hercegovine, Ukrajine, Slovenije ter poseben gost iz Nizozemske bodo tako v treh dneh organiziranih debat razmišljali o izzivih, ki jih producentom v obliki razpisnih zahtev postavljajo financerji, ki oblikujejo razpisne pogoje, kulturne politike in strategije, iz katerih razpisi temeljijo. Strategija financiranja kulturnih projektov se med državami sicer deloma razlikuje, vendar se pri upravičevanju stroškov financiranja večina kulturnih producentov srečuje s podobnimi vprašanji, na katera bodo skušali odgovoriti tekom srečanja.

Iztočnice razmislekov in debat med sodelujočimi predstavljajo nekatera izmed spodaj navedenih vprašanj, s katerimi se ustvarjalci srečujejo tekom vsakega razpisnega obdobja.

- za koga ali kaj pravzaprav ustvarjalci ustvarjajo? Občinstvo, financerje, denar ali sami zase?;
- kaj oblikovalci kulturnih politik/strategij od kulturnih producentov pričakujejo? Ustvarjalnost, poslušnost, konformizem, odličnost?;
- proti komu se ustvarjalci borijo? Proti oblasti, politikam, tržni logiki, sami proti sebi?;
- komu so namenjene kulturne politike/strategije? Umetnikom, politiki, trgu, javnemu dobrem?;
- kaj ustvarjalci želijo doseči? Prepoznavnost, moralno zmago, boljše delovne pogoje, več denarja?

Udeležba na srečanju EEPAP je odprta za vse zainteresirane (z izjemo EEPAP sestanka, ki je namenjen zgolj članom mreže), zaradi lažje organizacije prosimo za predhodno prijavo na info@glej.si (naslov sporočila »Prijava na srečanje EEPAP«). Predstavitve in pogovori bodo potekali v angleškem jeziku (prevajanja v slovenski jezik ne bo).

Povezava: Več informacij in program (PDF / 754 Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/srecanje-vzhodnoevropske-mreze-uprizoritvenih-umetnosti