Letošnji Prelet o individualni in ustvarjalni svobodi

Avtor: STA

V Ljubljani se bo v četrtek začel osmi mednarodni gledališki festival Prelet, ki bo letos potekal v znamenju osebne in ustvarjalne svobode. Do 29. maja bo v sklopu festivala na ogled 17 predstav, vključno z gostovanjem Mostarskega teatra mladih.



Pri izboru predstav so organizatorji upoštevali osnovno temo, a so, kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila direktorica Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Uršula Cetinski, ugotovili, da je tema svobode "že vpisana v temelje našega gledališča, hkrati pa ostaja njegova usmeritev".

V letih od nastanka je festival po njenih besedah prerasel v "lep majski dogodek, na katerem se vsako leto dogajajo vedno bolj pomembne stvari". "Festival ni zanimiv samo za domače občinstvo, ampak tudi za širšo mednarodno javnost. Letos je piko na i postavila skupščina ICORN," je dodala.

Organizatorji so letošnji festival namreč zasnovali v sodelovanju z generalno skupščino Mednarodne mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje (ICORN), ki v tem času poteka v prestolnici. Programska vodja ICORN Elisabeth Dyvik je ob tem poudarila, da je Prelet dober primer vključevanja pisateljev, ki sodelujejo v mreži.

SMG, ki festival tretje leto organizira v sodelovanju z Gledališčem Glej, bo letos obiskovalcem ponudil deset predstav, vključno z otvoritveno Pekel je prazen v režiji Marka Mlačnika.

Ustvarjalci predstave, ki je naslov dobila po prvem delu verza iz Shakespearovega Viharja, so za odprtje festivala izbrali poezijo in prozo članov mreže ICORN, ki so jo spojili z deli drugih evropskih literatov.

Besedila zastavljajo vprašanja o svobodi, cenzuri, političnih pregonih, pa tudi o eksistencialni stiski, osamljenosti in procesu ter (ne)zmožnosti ustvarjanja - vprašanja, ki so občečloveška, so zapisali organizatorji.

Ob otvoritveni predstavi je Uršula Cetinski izpostavila še praizvedbo predstave po besedilu Drage Potočnjak Srce na dlani, ki bo v režiji in zasnovi Mareta Bulca v sklopu festivala doživela predpremiero.

Umetniški vodja Gledališča Glej Marko Bratuš pa je med šestimi deli, ki jih je prispeval Glej, med drugim izpostavil delo Na most Jaše Kocelija.

Predstavo bodo uprizorili na Šuštarskem mostu, kjer bo v ospredju delo osmih pesnikov iz Francije, Avstrije, Velike Britanije, Nemčije in Španije. Dogodek bo uvedlo branje avtorjev mreže ICORN na ladjici, ki bo plula med Mesarskim in Šuštarskim mostom.

Mostarski teatar mladih se bo na festivalu predstavil s po Bratuševih besedah v srce segajočo predstavo Sedem vzdihov, ki govori o ženski problematiki med vojno.

Ob festivalu bo poleg skupščine ICORN potekala še vrsta dogodkov, med drugim srečanje Vzhodnoevropske mreže uprizoritvenih umetnosti EEPAP, delavnica dramskega pisanja z ameriškim dramatikom Normanom Allenom ter letošnja novost - pogovori z ustvarjalci v klubu Daktari.

V sklopu spremljevalnih dogodkov skupščine ICORN bo tudi predavanje turškega borca za svobodo izražanja Ragipa Zarakoluja, ki bo o svojem boju spregovoril v petek v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Kot so pojasnili organizatorji, točen nabor sodelujočih ustvarjalcev še ni določen, a ga bodo dokončali do začetka festivala.

Med drugim je na včerajšnji novinarski konferenci spregovoril tudi etiopski avtor Girma Fantaye, ki v Ljubljani gostuje v programu Ljubljana - mesto zatočišče. Kot je dejal, so lahko avtorji, ki sodelujejo v mreži ICORN, opozorilo, da tudi ustvarjalci na Zahodu svobode ne smejo razumeti za samoumevno, ob tem pa je spomnil na primer Edwarda Snowdna.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-prelet-o-individualni-in-ustvarjalni-svobodi