Podeljene nagrade festivala mladih Transgeneracije

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) je potekala sklepna prireditev festivala sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije, na kateri so podelili priznanja najboljšim gledališkim in plesnim skupinam ter avtorjem del vizualnih umetnosti. Na področju gledališča so glavno nagrado podelili Dijaškemu domu Ivana Cankarja za plesno gledališko predstavo Krasni novi svet.


Foto: Nebojša Tejić STA

Glavna nagrada Dijaškemu domu Ivana Cankarja za predstavo, ki je nastala v režiji Rada Jaušovca in v koprodukciji s KUD Pozitiv ter pod mentorstvom Draga Pintariča, omogoča tudi produkcijo v Cankarjevem domu s podporo in uslugami tehnične ekipe, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Poleg glavne nagrade je žirija gledališkega dela festivala v sestavi Petre Pogorevc in Mateja Bogataja podelila še mentorsko nagrado, ki jo je prejela Ana Kržišnik, mentorica Male gledališke šole Gimnazije Idrija za uprizoritev po delu Eugena Ionesca Plešasta pevka.

Z enakovrednima nagradama, ki vključujeta vstopnice dijakom za predstave v CD, pa je žirija nagradila Gledališko šolo Prve gimnazije Maribor za predstavo Razmerja po Beckettu, nastalo po motivih enodejank in pod mentorstvom Aleksandre Blagojević ter Gimnazijo Poljane za uprizoritev Evripidove Medeje pod mentorstvom Nataše Homar.

Na področju plesa sta selektorici Barbra Drnač in Daliborka Podboj za naj plesno miniaturo razglasili avtorski solo ples Klare Drnovšek Solina Na svetu kako?, ki je nastal pod mentorstvom Kim Kern iz Glasbene šole Trbovlje.

Kot naj plesalka je bila nagrajena Staša Tušar iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, za naj mladostno plesno kompozicijo pa Big Furry Head - samostojna koreografija plesalk Plesnega Foruma Celje.

Za naj improvizatorja je bil razglašen Žigan Krajnčan, dijak Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana (SVŠGL), za naj koreografijo Nevidno telo 1H, koreografski samostojni segment zaključne produkcije SVŠGL, za naj predstavo pa Gospodar časa, gledališka plesna prireditev Gimnazije Bežigrad. Kot naj mentorica je bila nagrajena Vita Osojnik, plesalka, koreografinja in pedagoginja SVŠGL.

Na področju likovne umetnosti je bilo nagrajenih 12 učencev Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, ki so ustvarjali pod mentorstvom Mihe Kolenca in eden pod mentorstvom Špele Udovič ter šest učencev Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana pod mentorstvom Aleksandra Brezlana in učenka pod mentorstvom Sonje Lebedinec.

Nagradili so še tri učence iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki so ustvarjali pod mentorstvom Tatjane Trajbarič Lopret, ter dve dijakinji Gimnazije Jurija Vege Idrija pod mentorstvom Irme Gnezda.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/podeljene-nagrade-festivala-mladih-transgeneracije