Igralcu Primožu Pirnatu nagrada reškega festivala malih odrov

Avtor: STA

Igralec Primož Pirnat je na 21. mednarodnem festivalu malih odrov na Reki prejel nagrado Veljka Maričića za vlogo Jaga v Shakespearovem Othellu v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastal v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Na festivalu je bil sicer nagrajen tudi slovenski avtorski projekt Do tu sega gozd.


Primož Pirnat / Foto: Mimi Antolović

Pirnat si nagrado enakovredno deli s Krešimirjem Mikićem, ki je bil nagrajen za naslovno vlogo v uprizoritvi Hamlet v režiji Oliverja Frljića, nastalo v produkciji Zagrebškega gledališča mladih, so sporočili iz MGL.

Kot je zapisala žirija, sta obe igralski stvaritvi izvrstni interpretaciji klasičnih Shakespearovih likov po postopkih sodobne izvedbene prakse s poudarkom na prepričljivem in sugestivnem novem oblikovanju znanih likov. Žirijo so sestavljali teatrolog in dramski pisec Darko Lukić, ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš in teatrolog in dramaturg Darko Gašparović.

Tragedijo Othello poleg ljubezni in ljubosumja tematizira tudi zaupanje, zvestobo, izdajstvo, hinavščino, povzpetništvo, predsodke, pojavnost zla v vseh oblikah, razkorak med videzom in resničnostjo ter ne nazadnje ksenofobijo in rasizem. V MGL so jo premierno uprizorili novembra lani - 410 let po nastanku, obenem pa tudi v sezoni, ko mineva 450 let od rojstva velikega renesančnega dramatika Williama Shakespeara.

V naslovni vlogi igra Sebastian Cavazza, Jago je Primož Pirnat, Desdemona Viktorija Bencik Emeršič. V predstavi igrajo še Judita Zidar, Lotos Vincenc Šparovec, Jaka Lah, Janez Starina in Tina Potočnik.

Na festivalu, ki je potekal med 30. aprilom in 8. majem, so nagradili tudi avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd, ki je prejel nagrado Veljko Maričić za najboljšo predstavo v celoti. Predstava je bila v SNG Maribor premierno uprizorjena novembra 2012. Ekipa je prejela še nagrado za scenografijo in Tomaž Bezjak za oblikovanje svetlobe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralcu-primozu-pirnatu-nagrada-reskega-festivala-malih-odrov