V Stari mestni elektrarni drevi gostovanje zagrebškega kolektiva BADco.

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bo drevi ob 20. uri z melodramo Kila histerije, pospešek... gostoval zagrebški uprizoritveni kolektiv BADco. Rdeča nit predstave je vprašanje, kakšen dramski material se ponuja kot primerno sredstvo reprezentacije principov današnje realnosti.


Foto: Dinko Rupčić

Nova predstava kolektiva BADco. odgovor na vprašanje išče v zgodovinskem dialogu dramatika Heinerja Müllerja in filmskega režiserja Alexandra Klugeja, ki sta se konec 80. let lotevala tem politike in družbenega preobrata, so zapisali pri zavodu Maska.

Müllet in Kluge v televizijskem pogovoru o razpadu Sovjetske zveze govorita o Brechtovi izjavi "nafta se zapostavlja formi petih dejanj". Stavek povzame problem, naslovljen na epsko gledališče - kako lahko dramski material izreka zgodovinske procese z njihovimi notranjimi tenzijami ter koraki naprej in nazaj, ki presegajo like in njihova razmerja - ki ga predstava Kila histerije, pospešek... osvetljuje in povezuje z realnostjo.

V predstavi nastopajo Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Darija Doždor, Nikolina Pristaš in Zrinka Užbinec. Umetniki so zasnovali tudi koreografijo, koncept in dramaturgija predstave pa sta delo Tomislava Medaka.

Produkcija je del partnerskega projekta TIMeSCAPES - Podobe in performansi časa v poznem kapitalizmu, ki združuje BADco., ljubljanski zavod Maska, dunajski Science Communications Research, beograjski Walking Theory in zagrebški Film-protufilm.

Uprizoritveni kolektiv BADco. združuje štiri koreografe, dva dramaturga in filozofa, ki se od ustanovitve leta 2000 osredotočajo na raziskovanje protokolov uprizarjanja, predstavljanja in opazovanja s pomočjo strukturiranja lastnih projektov okrog različnih formalnih in percepcijskih razmerij ter kontekstov.

Doslej je skupina ustvarila več kot 15 predstav, ki so jih predstavili po vsej Evropi in v Združenih državah Amerike, med drugim pa so leta 2011 zastopali Hrvaško na uglednem 54. beneškem umetnostnem bienalu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-mestni-elektrarni-drevi-gostovanje-zagrebskega-kolektiva-badco