Petanu v spomin žalna seja v MGL, knjiga in TV oddaje

Avtor: STA

Režiserju, dramatiku, pisatelju in aforistu Žarku Petanu se bodo te dni poklonili v več institucijah. Žalno slovesnost bodo pripravili v petek, 9. maja, ob 11. uri v Mestnem gledališču Ljubljanskem, kjer se je Petan med letoma 1972 in 1994 podpisal pod več kot 30 režij. Slovesnosti se bodo udeležili tudi iz ljubljanske Drame, kjer je bil Petan več let stalni režiser.


Žarko Petan / Foto: Daniel Novakovič STA

Petan je bil v Mestnem gledališču Ljubljanskem (MGL) kot režiser zaposlen vse do upokojitve. Kot so zapisali v gledališču, se je navduševal nad gledališčem absurda in v slovenski gledališki prostor vnesel marsikaj novega, loteval pa se je tudi komedij, med katerimi velja omeniti veliki uspešnici režij Feydeaujevih besedil Dama iz Maxima in Bolha v ušesu.

Posegal je tako po delih dramatikov, kot so William Shakespeare, Tennessee Williams, Arthur Miller, Friedrich Dürrenmatt, kot domačih - Ivan Cankar, Dušan Jovanović, Matjaž Kmecl. MGL je zaznamoval tudi kot avtor lastnih iger in priredb. Med njimi so veliko pozornost pritegnila komedija Gospod Evstahij iz Šiške in dela, ki boleče dregajo v našo politično preteklost (Dachauski procesi). V 80. letih je v sodelovanju z Ervinom Fritzem in Urbanom Kodrom velik uspeh doživel njegov muzikal U slovenačkim gorama.

Veliko je režiral tudi na drugih slovenskih odrih, med drugim vrsto let v ljubljanski Drami, ki jo je nekaj let celo vodil. Njegova gledališka ustvarjalna pot je bila burna in plodovita, čeprav so njegove igre in režije le del njegovega obsežnega opusa, so še zapisali v MGL.

Na RTV Slovenija so v spomin na nekdanjega direktorja na spored uvrstili več njemu posvečenih oddaj, Društvo slovenskih pisateljev in PEN pa bodo njegova knjižna dela uvrstili na program literarnega večera, ki ga enkrat na leto pripravijo v spomin na preminule umetnike v preteklem letu.

Petanu, ki je umrl minuli petek v starosti 86. let, se bodo posthumno poklonili tudi v Mladinski knjigi. V zbirki Spomini in izpovedi bodo jeseni izdali njegovo delo Hotel Dubrovnik, v katerem je opisal spomine na svoje zgodnje otroštvo in mladost.

Glavni junak Hotela Dubrovnik je njegov oče. Ko Petan piše o očetu, svoji mami in bratu, o hotelu in kavarni Dubrovnik v Zagrebu, piše hkrati tudi o svoji mladosti in Zagrebu iz 30. let minulega stoletja ter o zgodovinskih dogodkih s področja nekdanje Jugoslavije, so zapisali na založbi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/petanu-v-spomin-zalna-seja-v-mgl-knjiga-in-tv-oddaje