Mariborska Opera za zaključek sezone s premiero Rusalke

Avtor: STA

Operni in baletni ansambel Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek v Veliki dvorani pripravil premiero lirične pravljične opere Antonina Dvoržaka Rusalka. Predstava, ki je hkrati zaključek aktualne sezone, je nastala v režiji Jiržija Nekvasila in pod taktirko njegovega češkega kolega, dirigenta Jaroslava Kyzlinka.


Foto: Tiberiu Marta

Dvoržak (1841-1904) poleg Bedricha Smetane velja za največjega skladatelja češkega romanticizma, ki je tako domačo kot svetovno glasbeno-gledališko zakladnico obogatil za deset opernih del. Njegova operna ustvarjalnost je dosegla vrhunec šele ob prelomu stoletja, in sicer z Rusalko, ki je poleg Smetanove Prodane neveste najbolj priljubljena češka opera že od svoje praizvedbe 31. marca 1901 v češkem Narodnem gledališču v Pragi.

Libreto obravnava staroslovanski pravljični motiv o vodni vili, ki si zaželi človeške ljubezni. Dvoržakova skladateljska domiselnost se v Rusalki pokaže v bogatih paletah zvočnih barv, ob katerih je mogoče čutiti pridih impresionizma, v operi pa se prav tako združujeta motivično prekomponirani slog novoromantične opere s starejšim načelom členjenja glasbene celote na posamezne dele.

Popolno enovitost opere je Dvoržak dosegel z izpopolnjeno in razširjeno tehniko vodilnega motiva. Najbolj prepoznaven je gotovo motiv vode oziroma vodnega čara, ki označuje Rusalko kot pripadnico vodnih bitij, obenem pa privablja princa, njeno neizpolnjeno ljubezensko željo, so sporočili iz SNG Maribor.

V naslovni vlogi bosta izmenjaje nastopili gostujoča češka sopranistka Jana Doležilkova in Andreja Zakonjšek Krt, v vlogi princa pa tenorista Tim Ribič in Valentin Prolat. Valentin Pivovarov bo Povodni mož, Eliška Weissova Kneginja, Ježibabo bosta upodobili Eliška Weissova in Irena Petkova, v predstavi pa bodo nastopili še Amanda Stojović, Darko Vidic, Dušan Topolovec, Nina Dominko, Eva Černe, Mojca Potrč in Dada Kladenik.

Za glasbo bosta poskrbela Simfonični orkester ter zbor Opere SNG Maribor in baletni ansambel SNG Maribor. Za scenografijo je poskrbel Daniel Dvoržak, za luči Vesna Kolarec, kostumografinja je Sylva Zimula Hanakova, koreograf Ronald Savković, zborovodkinja pa Zsuzsa Budavari Novak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-opera-za-zakljucek-sezone-s-premiero-rusalke