Ob svetovnem dnevu: Ples je privilegij vsakega človeškega bitja

Avtor: STA

Mednarodni plesni komite je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Mednarodno poslanico je letos napisal francoski plesalec in koreograf Mourad Merzouki, slovensko pa Prešernov nagrajenec, baletnik Vojko Vidmar. Kot je zapisal, je ples privilegij vsakega človeškega bitja, zato si, "leteč na plesni preprogi", želi, da bi se tega vsi zavedali.



Merzouki
je v mednarodni poslanici zapisal, da do plesa ne čuti le ponosa kot plesalec in koreograf, temveč tudi globoko hvaležnost. "Ker mi je bliže kot karkoli drugega, mi vsak dan daje moč; navdaja me z energijo in radodarnostjo, ki ju lahko oddaja le ples. Poezija plesa mi nudi potešitev," je pojasnil.

"Zaradi plesa, posrkan v lepoto in kompleksnost sveta, sem postal svetovljan," je zapisal in pojasnil: "Nenavaden svetovljan, ki med interakcijo z drugimi na novo postavlja družbene kode in ostaja zvest vrednotam kulture hip-hopa, ki negativno energijo pretvori v pozitivno moč."

Dodal je, da mu je v čast, da lahko vsak dan "živi in diha ples", obenem pa izrazil tudi zaskrbljenost zaradi izgubljenosti mladih ljudi iz delavskega razreda, ki odraščajo v napetostih in frustracijah ter ne morejo optimistično zreti v prihodnost.

Ples je po besedah Vidmarja, ki je bil leta 1996 nagrajen za življenjsko delo na področju baletne umetnosti, "strast, ljubezen, življenje, in je kot tak eden redkih možnih 'pobegov' iz ponorelega sveta".

Po njegovem mnenju ni pomembna zvrst plesa, pač pa so "pomembne stvari, ki jih ples sproži v naši notranjosti, v naših čustvih, v našem bistvu". Ples lahko osrečuje, v kakršnikoli vlogi se nahajamo. Ples je brezčasen in namenjen prav vsem", zato ga priporoča vsem: "Pa četudi mislite, da niste plešoče bitje. Zasanjajte se za trenutek, zazibajte se v bokih, pa čeprav za štedilnikom, in v fantaziji objemite ljubljeno osebo, in zaplešite z njo," je zapisal.

Kot je povedala podpredsednica Mednarodne plesne zveze (IDO) Fiona Johnson Kocjančič, je Slovenija na področju plesa, zlasti tekmovalnega, prava svetovna velesila. Slovenski plesalci s podporo bližnjih, matičnih plesnih klubov in krovne organizacije Plesne zveze Slovenije, ki letos praznuje 60 let obstoja, dosegajo zavidljive uspehe. Po njenih besedah "vsak dan pripovedujejo o lepoti, ki je zajeta v plesnih gibih in v umetnosti gibanja".

Ples je svoj praznik dobil leta 1982 na pobudo Mednarodnega plesnega komiteja Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI) pri Unescu. Avtor prve mednarodne poslanice je bil starosta slovenskega baleta Henrik Neubauer. Danes ga proslavljajo na vseh petih celinah.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-svetovnem-dnevu-ples-je-privilegij-vsakega-cloveskega-bitja