Starosta baleta Henrik Neubauer je dopolnil 85 let

Avtor: STA

Svoj 85. rojstni dan je 17. aprila praznoval starosta slovenskega baleta Henrik Neubauer. Nekdanji baletni plesalec, koreograf, operni režiser, publicist, zgodovinar opere in baleta ter pedagog je kot baletni solist poustvaril več kot 70 baletnih in opernih likov, njegov ustvarjalni opus pa obsega tudi 80 baletnih koreografij in več kot 25 režij.


Henrik Neubauer / Foto: Gregor Mlakar STA

Henrik Neubauer, ki sodi v slovenski baletni umetnosti in izobraževanju s tega področja v sam vrh kulturnega ustvarjanja, se je rodil na Golniku. Leta 1953 je diplomiral iz medicine in na Srednji baletni šoli v Ljubljani. V koreografiji se je izpopolnjeval v Moskvi in New Yorku. Že v času študija je bil član in solist ljubljanske Opere. Med letoma 1960 in 1972 je vodil baletni ansambel Opere SNG, nato pa je bil do leta 1982 direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana.

Nekaj let je vodil tudi Opero in balet Maribor, predaval operno igro na Akademiji v Ljubljani, ves čas pa je tudi pisal. Je pionir raziskovanja plesne zgodovine v Sloveniji in prav njemu gre zahvala za prvi celoviti pregled zgodovine in razvoja plesne umetnosti Slovencev.

Njegovo najpomembnejše publicistično in raziskovalno delo je Razvoj baletne umetnosti v Sloveniji, sicer pa njegova publicistična dejavnost obsega področje plesne in operne umetnosti. Je avtor več kot 20 knjig in prek 500 člankov s področja opere in baleta.

Na glasbo slovenskih skladateljev je koreografiral več izvirnih baletov, med drugim Pomladno srečanje Bojana Adamiča, Iluzije Slavka Osterca in Obrežje plesalk Zvonimirja Cigliča, kot tudi vrsto del tujih skladateljev.

Prejel je številne nagrade, leta 2009 ga je nekdanji predsednik Danilo Türk odlikoval z zlatim redom za zasluge.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/starosta-baleta-henrik-neubauer-je-dopolnil-85-let