Dobra kondicija slovenske komedije

Avtor: STA

Selektorica Dnevov komedije Tatjana Doma o smehu kot odkrivanju veselja do življenja.


foto Damjan Švarc

Selektorica letošnjih Dnevov komedije, ki se začnejo v petek, Tatjana Doma je za STA povedala, da je raven komedijskih uprizoritev v Sloveniji na visoki ravni, saj se ustvarjalci zavedajo, da je komedija poseben žanr, ki zahteva dobre igralce, režiserje in dobre komedijske predloge.

Doma je dejala, da je s komedijsko produkcijo v lanskem letu zelo zadovoljna. Prepričana je, da so slovenska gledališča v dobri kondiciji, kar se zelo lepo vidi pri komedijskih uprizoritvah. Ne strinja se z mnenji, da je humor vse bolj prirejen na "prvo žogo" oz., da je inteligentnega humorja vse manj.

"Mislim, da se je pred leti, ko se je začela 'poplava' komercialnih gledališč, mogoče v nekem trenutku to res zgodilo, nekatere komedije so bile morda tudi vulgarne, čeprav komedija lahko včasih tudi na inteligenten način špikne," pravi selektorica Dnevov komedije.

Doma je pojasnila, da je komedije, ki bodo uprizorjene na letošnjem festivalu smeha, izbirala po ključu kakovosti. V Celje je namreč želela pripeljati najboljše komedijske uprizoritve iz lanskega leta in občinstvu ponuditi vrhunske gledališke užitke. Izmed 19 prijavljenih predstav je tako v tekmovalni program Dnevov komedije 2010 uvrstila osem komedij iz leta 2009, ki so jo pripravile do pristnega smeha.

Po oceni Dome so nekatere izmed teh komedij smeh spretno uporabile kot sredstvo, ki občinstvo zmehča in sprosti do te mere, da se lažje prepozna v ogledalu, ki mu ga nastavlja komedijska uprizoritev, pa naj ta smeši medosebne odnose, stereotipne značilnosti večine ali manjšine ali pa družbenopolitični vsakdan.

Na vprašanje, kako ocenjuje "masovke" - komedije, tipa 5žensk.com, je Doma odgovorila, da s temi komedijami nima nobenih težav. "Mislim, da je super, da obstajajo takšne komedije, kdor si želi jih lahko gre pogledat. To so pač komercialne uprizoritve, ki so mogoče namenjene drugemu občinstvu. Komercialna gledališča morajo ponujati širok spekter predstav, potem se vsakdo odloči, kaj ga zanima, in zakaj je pripravljen plačati 15 ali 20 evrov. Na koncu je vedno v ospredju kriterij kakovosti. Če plačaš 15 evrov, boš šel gledati nekaj, kar te veseli in zadovolji tvojo željo po kulturnem in umetniškem užitku," meni Doma.

Dodala je tudi, da so Dnevi komedije v Celju idealna priložnost, da ljudje uporabijo svoje obrazne mišice in si obraz razgibajo v smeh, da ponovno odkrijejo veselje do življenja, da si dovolijo, da se po predstavah počutijo prav po otroško razigrani. To se v stresnem tempu in ob obveznostih vsakdana skorajda ne zgodi več.

Pogovarjala se je Liljana Pušnik Čede.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dobra-kondicija-slovenske-komedije