Tjaša Mislej: Panj

Avtor: SiGledal

Teden slovenske drame je sicer res že za nami, slovenski dramatiki pa še niso pozabljeni. Tako vam s soglasjem avtorice Tjaše Mislej v branje ponujamo dramsko besedilo "Panj", za katerega je prejela nagrado za mladega dramatika, ki jo Prešernovo gledališče Kranj podeljuje od leta 2012.


Tjaša Mislej / foto Osebni arhiv

Panj je, kot je v utemeljitvi zapisala žirija, ena v nizu sorodnih koncentracijskih ustanov v fazi preoblikovanja; če so do sedaj varovance samo družbeno izolirali in izpostavljali vsakokratnim varčevalnim ukrepom, je zdaj napočil čas za novo stopnjo racionalizacije, za njihovo množično odpuščanje. V smrt. Čeprav kot po prepoznavnem vzorcu antiutopije in postavljena v bližnjo prihodnost, je igra spisana komedijsko in humorno. Neprofesionalnost zaposlenih, obisk sekretarja z navodili iz Evrope in kulturni program varovancev nudijo obilo priložnosti za smeh in posmeh, razlika med znotraj in zunaj je tudi v tej ustanovi skoraj minimalna. Aktualna igra o tendencah sedanjosti, za katero upamo, da bo zabavna in ne morda preroška tudi v bližnji prihodnosti.

TJAŠA MISLEJ: "Dramo sem začela pisati, ko sem razmišljala o tem, da bo v prihodnosti vedno manj naravnih virov in da bo na svetu vedno več ljudi, ki ne bodo mogli normalno preživeti s svojim delom. Glede na to, v kakšnem sistemu živimo, se mi je pokazala antiutopična vizija o panjih kot nekakšnih taboriščih za odvečne ljudi. Panj sem začela pisati, ko sem obiskovala krožek dramskega pisanja, ki sta ga na Filozofski fakulteti vodila Vinko Möderndorfer in Boris A. Novak. Tekst je dozoreval dokaj počasi – z veliko premišljevanja in popravljanja. Trenutno podiplomsko študiram dramaturgijo in dramsko pisanje na AGRFT, kjer sem začela pisati še ljubezensko igro za najstnike Zarja in Svit in pa komično farso Hofer Marija. Kar se tiče Panja, pa mislim, da je zdaj drama dokončana. Zelo si želim, da bi bila tudi uprizorjena v kakem gledališču ali pa vsaj kje natisnjena." 

***
Odlomek iz dramskega besedila


SUZANA: Lepo pozdravljeni, cenjeni … Mm, no … mm, kako sem že hotela reči …
Aha, točno – cenjeni sodržavljani! Lep dober dan vsem skupaj! Lahko si oddahnete po
vseh dolgih letih na Zavodu za zaposlovanje. Vaše odvisnosti od socialne podpore,
otroških dodatkov, družinske pomoči, Rdečega križa, prosjačenja na cesti, prostitucije,
kraje in tako dalje … Vsega tega je za vas konec!

(SUZANA, BILJANA, VARNOSTNIKI ploskajo.)

SUZANA: Kot trajno brezposelne osebe imate vseživljenjsko obvezno pravico do
bivanja v naši ustanovi! Dobrodošli v Panj!

(SUZANA, BILJANA, VARNOSTNIKI ploskajo.)

SUZANA: Končno boste spet okusili dostojanstvo delavnega človeka. V našem Panju je
šivalnica, kjer boste v treh izmenah izdelovali eko copate. Veselite se.


Povezava na besedilo: Tjaša Mislej: PANJ (PDF/330 KB)

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tjasa-mislej-panj