Frljićev projekt o izbrisanih na programu festivala Sterijevo pozorje in na poljskem festivalu Kontakt

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj se je z avtorskim projektom Oliverja Frljića 25.671 uvrstilo na letošnji 59. festival Sterijevo pozorje, uprizorili ga bodo v okviru mednarodnega programa Krugovi (Krogi). Povabljeni so tudi na 22. mednarodni festival Kontakt v Torunu na Poljskem, ki bo od 24. do 30. maja 2014.


Oliver Frljić / Foto: Mare Mutić

Avtorski projekt, ki govori o usodah ljudi, ki so bili leta 1992 izbrisani iz registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije, in še doslej niso bili deležni moralnega in materialnega zadoščenja, je za program, namenjenem dramskim delom iz držav nekdanje Jugoslavije, izbral selektor 59. izdaje festivala Sterijino pozorje Igor Bojović. Festival bo potekal med 26. majem in 3. junijem v Novem Sadu.

V Prešernovem gledališču Kranj so predstavo 25.671 premierno uprizorili lani, z njo pa želijo opozarjati javnost in vlado, da po več kot dveh desetletjih krivica še vedno ni popravljena. Avtorski projekt 25.671 je pri domačem in tujem občinstvu naletel na dober odziv. Na lanskem Borštnikovem srečanju so zanj prejeli dve nagradi - nagrado za najboljšo uprizoritev pretekle sezone ter nagrado za dramaturgijo, ki jo je prejela Marinka Poštrak. Predstava je nagrado prejela tudi na festivalu v Kragujevcu za najboljši scenski pristop. 

V predstavi igrajo Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Matjaž Višnar, Maja Frančeškin, Maja Rekar in Bojan Stojanov.

Uvrstitev omenjenega avtorskega projekta na oba festivala je veliko priznanje za Prešernovo gledališče Kranj. »To je za Prešernovo gledališče Kranj zelo velik uspeh, saj gre pri Sterijevem pozorju za enega največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov z dolgoletno tradicijo. Sodelovanje na Sterijevem pozorju in na poljskem festivalu Kontakt je potrditev našega izjemno uspešnega dela in prodora na festivale v domovini in tujini,« je poudarila Marinka Poštrak, dramaturginja in umetniški vodja v Prešernovem gledališču Kranj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/frljicev-projekt-o-izbrisanih-na-programu-festivala-sterijevo-pozorje-in-na-poljskem-festivalu-kontakt