Teden slovenske drame v Kranju dokaz, da je slovenska dramatika v dobri kondiciji

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj se je s podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije včeraj začel 44. teden slovenske drame. Večer je uvedlo branje mednarodne in slovenske poslanice v počastitev svetovnega dneva gledališča. Na festivalu se bo v 11 dneh zvrstilo 17 predstav in več spremljevalnih dogodkov.


Mrtvec pride po ljubico / Foto: Mare Mutić

Mednarodno poslanico je prispeval južnoafriški dramatik in režiser Bret Bailey, v njej pa se med drugim sprašuje o vlogi gledališča in gledališčnikov v današnjem času. Slovensko poslanico je prispeval igralec Gašper Tič.

Odličje Marija Vera za življenjsko delo je prejel igralec Evgen Car, veliki bršljanov venec za življenjsko delo pa Barbara Pavlin za delo in dosežke na področju gledališke maske. Za igralske dosežke v minulem letu sta priznanji združenja prejeli Nina Ivanišin in Mateja Pucko, bršljanov venec pa je prejela Vasilija Fišer.

Kot je v slavnostnem nagovoru dejala direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček, nekateri pravijo, da je slovenska dramatika v krizi. Letošnji festival pa po njenem prepričanju dokazuje ravno nasprotno, da je slovenska dramska beseda še kako živa. Še nikoli doslej namreč ni bilo na festivalu toliko predstav, ki bi bile v preteklem letu krstno uprizorjene ali bi nastale kot avtorski projekti.

Kot je še dejala, to dokazuje, da je prav gledališka umetnost tista, ki se mogoče najhitreje odzove na družbeno dogajanje, za katero vsakdo od nas ve, da v zadnjem času sproža številna vprašanja in potrebo po prevetritvi družbenih norm, etike in morale. Izrazila je prepričanje, da lahko gledališče v današnjem času ponudi marsikateri odgovor.

Direktor direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo Gašper Troha se je strinjal, da je slovenska dramatika danes v zelo dobri kondiciji. To se po njegovih besedah vidi že po programu 44. tedna slovenske drame, ki združuje uveljavljene pisce in nova imena, tradicionalne dramske tekste in skupinske projekte ter dramsko in postdramsko gledališče.

Festival je odprla drama Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj in je bila nocoj uprizorjena premierno.

V prihodnjih dneh se bo na festivalu zvrstilo osem tekmovalnih predstav po izboru selektorja Gregorja Butale. To so avtorski projekt Oliverja Frljića 25.671, ki je nastal v produkciji Prešernovega gledališča Kranj, Svatba Rudija Šeliga v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi SNG Drama Ljubljana ter predstava slednje v režiji Dušana Jovanovića z naslovom Boris, Milena, Radko.

Lutkovno gledališče Ljubljana se bo predstavilo z avtorskim projektom Jake Andreja Vojevca Robinson, za Šeligovo nagrado pa se bodo potegovale še predstava Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu Slavoja Žižka v režiji Matjaža Bergerja in izvedbi Anton Podbevšek Teatra, predstava Sokol Iztoka Kovača in Janeza Janše v produkciji zavodov En-Knap in Maska, predstava Divjad Nejca Gazvode v produkciji Mini teatra Ljubljana in Mestnega gledališča Ptuj ter predstava Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica v režiji Matjaža Pograjca in izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča.

Po štiri predstave bodo na ogled še v spremljevalnem in mednarodnem programu festivala, ki bo poleg slovenskih gostil tudi gledališke skupine iz Izraela, Slovaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Vse predstave festivala se potegujejo za nagrado občinstva.

Ob koncu festivala pa bodo podelili tudi Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teden-slovenske-drame-v-kranju-dokaz-da-je-slovenska-dramatika-v-dobri-kondiciji