Začenja se tradicionalni, 44. teden slovenske drame

Avtor: STA

S podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se bo drevi ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj začel 44. teden slovenske drame. Na festivalu se bo v 11 dneh zvrstilo 17 predstav in več spremljevalnih dogodkov. Vrhunec bo podelitev Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo ob koncu festivala, 6. aprila.


Foto: Tinkara Zupan/STA

Prva predstava v okviru festivala bo premiera drame Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj. V prihodnjih dneh se bo nato zvrstilo osem tekmovalnih predstav, ki se bodo potegovale za Šeligovo nagrado.

Po štiri predstave bodo na ogled v spremljevalnem in mednarodnem programu festivala, ki bo poleg slovenskih gostil tudi gledališke skupine iz Izraela, Slovaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Vse predstave se bodo potegovale za nagrado občinstva.

Letošnji program je sestavil Gregor Butala, ki si je kot selektor ogledal 45 predstav. Te po njegovih besedah ponujajo precej zanimivo in raznoliko sliko slovenskega gledališča, v katerem je zaznal veliko krstnih uprizoritev in avtorskih projektov, malo pa slovenske dramske klasike.

Za uvod v tradicionalni Teden slovenske drame, ki se začenja na svetovni dan gledališča, bo Združenje dramskih umetnikov Slovenije podelilo priznanja za umetniške dosežke v preteklem letu in za življenjsko delo. Za delo v minulem letu bosta priznanje prejeli igralki Nina Ivanišin in Mateja Pucko, odličje Marija Vera za življenjsko delo pa igralec Evgen Car.

Veliki bršljanov venec bo za dolgoletno ustvarjalno delo in dosežke na področju gledališke maske prejela Barbara Pavlin, bršljanov venec za oblikovanje scenografij in kostumografij v predstavah Granatno jabolko Tomaža Sveteta in Kraja Erica Chapella pa Vasilija Fišer.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-tradicionalni-44-teden-slovenske-drame