Avignon bo ob gledališki festival, če na lokalnih volitvah zmaga Nacionalna fronta

Avtor: STA

Mednarodni gledališki festival v Avignonu bo zapustil to južnofrancosko mesto, če bodo na lokalnih volitvah zmagali predstavniki skrajno desne stranke Nacionalna fronta, je napovedal direktor festivala Olivier Py. "Ne morem si predstavljati, da bi sodelovali z občino, ki jo vodi Nacionalna fronta. Zato mislim, da bo treba iti," je dejal.


Festival v Avignonu / Vir: Wikipedija

"Ne predstavljam si, kako bi festival lahko živel in širil svoje ideje o odprtosti in sprejemanju drugačnosti," je Py poudaril v pogovoru za radio France Info.

O možnosti, da bi festival zavrnil občinski denar in se tako izognil sodelovanju z Nacionalno fronto, pa je direktor dejal, da je za kaj takega preveč povezan s celotnim mestom.

V prvem krogu lokalnih volitev v Avignonu je za las zmagal predstavnik Nacionalne fronte. Zbral je 29,63 odstotka, kandidatka socialistov pa 29,51 odstotka, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Festival, ki bo letos potekal med 4. in 27. julijem, je eden najpomembnejših festivalov odrske umetnosti, v provansalsko mesto pa vsako leto pritegne več kot 100.000 obiskovalcev. Glavno prizorišče festivala je dvorišče pred Papeško palačo iz 14. stoletja, uvrščeno med Unescovo svetovno dediščino.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/avignon-bo-ob-gledaliski-festival-ce-na-lokalnih-volitvah-zmaga-nacionalna-fronta