Skozi avtoportret Daria Varge na odru SMG pogled v zakulisje gledališča

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili avtorski projekt igralca Daria Varge Zakulisje prvakov. To je po Vargovih besedah zgodba o igralcu, ki se je četrt stoletja ukvarjal z uprizoritvami v režiserskem gledališču ali avtorskih projektih raznih režiserjev, zdaj pa želi ustvariti predstavo, ki bi se ukvarjala z igralcem.


Foto: Primož Lukežič

In ker je igralec, ki ga najbolje pozna, on sam, se je odločil, da bo ustvaril predstavo o svojem življenju v gledališču, o zakulisju svojega življenja v gledališču. Od tod tudi podnaslov predstave - Gledališki avtoportret Daria Varge.

Kot je Varga povedal na včerajšnji novinarski konferenci, je opazil, da ljudi zelo zanima zakulisje v gledališču. Velikokrat je v intervjujih, pa tudi sicer, moral odgovarjati na vprašanja, kot so: kako se lahko nauči toliko teksta, kako je s tremo, kako pride do vloge, kaj je s kolektivnim duhom v gledališču, kako mu gre zasebno in podobno. Tovrstna vprašanja so domena rumenega tiska, ta pa piše o zvezdah. Ker v gledališču ni zvezd, so le prvaki, se je odločil za Zakulisje prvakov.

Za avtoportret se je odločil, ker lahko samo preko sebe govori verodostojno. Veliko se je ukvarjal tudi s tem, katere teme so tiste, ki zanimajo njega in ki bodo zanimale tudi občinstvo, saj je želel, da bo predstava komunikativna. V njej pa je želel spregovoriti tudi o krizi srednjih let. Kot je povedal, je star 52 let, v SMG je že 25 let, zato se mu je zdelo zanimivo, da potegne črto in se ozre nazaj na to, kar je naredil.

Za video projekcijo je poskrbel Vinci Vogue Anžlovar. Kot je dejal, je v gledališču že ves čas pogrešal tisti magični del - veliki plan in emocijo skozi "manj je več". V predstavi mu tako veliki plan, projiciran na steno, pomaga povedati več kot igralec v živo. Z vzpostavitvijo fikcije pa so Vargi tudi ustvarili soigralce, širšo igralsko zasedbo, sestavljeno iz njega samega.

Režijo in celostno podobo podpisuje hrvaška režiserka in koreografinja Natalija Manojlović. Kot je dejala, jo je vedno navduševal kolektivni duh v SMG. In ker gre pri Zakulisju prvakov za monodramo, jo je prav ta napeljal na idejo video projekcije v ozadju. Ta v predstavi prevzame vlogo scenografije in soigralcev, poleg tega pa daje vpogled v igralčeve misli.

Prva premiera bo v četrtek, 27. marca, in druga v soboto, 29. marca, obakrat ob 20. uri v dvorani Stara pošta.

Dario Varga je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo diplomiral leta 1989 in se takoj zaposlil v SMG, kjer je ustvaril okoli 50 vlog. Že med študijem je igral v predstavah Drame SNG Maribor in SNG Drama Ljubljana ter drugih slovenskih gledališč, najširša javnost pa ga pozna po vlogah v filmih, kot sta Kajmak in marmelada in Hit poletja, ter televizijskih vlogah, med njimi po vlogi večnega bolnika Srečka Debevca v nadaljevanki Naša mala klinika.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/skozi-avtoportret-daria-varge-na-odru-smg-pogled-v-zakulisje-gledalisca