V Škofji Loki že stekle priprave na uprizoritev pasijona, ki bo čez leto dni

Avtor: STA

Z Dnevi Škofjeloškega pasijona v Škofji Loki tudi letos vzdržujejo pasijonsko kondicijo pred ponovno uprizoritvijo besedila patra Lovrenca Marušiča, ki bo ponovno čez leto dni. Ob tem so že stekle priprave na uprizoritev, ki naj bi bila finančno in organizacijsko manj zahtevna od zadnje pred petimi leti.


Vir: Wikipedija

Leto dni pred ponovno uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona se v Škofji Loki začenja niz dogodkov, ki so ga predstavili na včerajšnji novinarski konferenci. Pasijonsko kondicijo bodo vzdrževali s srečanjem slovenskih pasijonskih krajev, ki ga bo Škofja Loka gostila v petek. Tedaj bo predstavljena tudi nova številka Pasijonskih doneskov, sledilo pa bo še odprtje razstav akademske slikarke Jane Vizjak in fotografinje Tatjane Splichal.

Dnevi Škofjeloškega pasijona se bodo nadaljevali 4. aprila s pasijonskim romanjem v Ribnico, kjer bo 6. aprila uprizorjen Ribniški pasijon, 10. aprila bo pasijonski večer v Stari Loki, 12. aprila pa osrednje pasijonsko dogajanje, na katerem bodo lahko obiskovalci prisluhnili pasijonski glasbi, se udeležili delavnic in poskusili stare postne jedi, kot so aleluja, loška medla in loške smojke.

Zaključni dogodek bo 22. aprila ob obletnici smrti očeta Škofjeloškega pasijona patra Lovrenca Marušiča, znanega tudi pod imenom Romuald Štandreški. Tedaj bodo predstavili fotomonografijo Škofjeloški pasijon 2009 in odprli pisarno za Škofjeloški pasijon 2015; priprave nanj so z imenovanjem organizacijskega vodje Mateja Mohoriča Peternelja in režiserja Milana Goloba že stekle.

Kot je poudaril Mohorič Peternelj, je Škofjeloški pasijon projekt, ki lahko celotno Škofjo Loko in tudi širše območje spravi v gibanje. "To ni le neka predstava, ampak bistveno več. Namen je gledalca navdušiti z bogato kostumografijo in samo predstavo ter ga hkrati pomiriti s svetopisemsko vsebino," je poudaril in dodal, da razume vrednote pasijona ter da bo storil vse, da bo uspel.

Škofjeloški župan Miha Ješe je prepričan, da bo uprizoritev prihodnje leto bistveno lažja kot leta 2009 tako s finančnega kot organizacijskega vidika, saj bo večina igralcev in kostumov ista, predvidenih je le od 15 do 25 odstotkov menjav. Proračun projekta naj bi znašal med 450.000 do 500.000 evrov tako kot leta 2009, a naj bi bil prispevek občine tokrat manjši, saj organizatorji pričakujejo več sofinancerskih sredstev in prihodkov od prodaje vstopnic.

Leta 2009 si je Škofjeloški pasijon, ki šteje 900 udeležencev in še 300 dodatnega osebja, ogledalo okrog 25.000 ljudi, prihodnje leto pa jih na osmih ponovitvah pričakujejo 32.000, medtem ko bo brezplačna generalka namenjena Ločanom. Kot je povedal Ješe, okrog 8000 obiskovalcev pričakujejo iz tujine, večinoma s Hrvaške.

Tudi promocijske aktivnosti so že stekle. Razvojna agencija Sora je januarja in februarja Škofjeloški pasijon predstavljala na sejmih v Belgiji in na Nizozemskem. Od 24. do 28. marca pa Združenje zgodovinskih mest Slovenije v evropskem parlamentu organizira razstavo s poudarkom na Škofjeloškem pasijonu. To bo tudi poudarek na srečanju županov Podonavskega območja 8. aprila v Škofji Loki.

Hkrati se v Škofji Loki nadejajo, da bo v kratkem pasijonska velikonočna procesija v Škofji Loki, ki je razglašena za živo mojstrovino državnega pomena, vpisana tudi na Unescov reprezentativni seznam nesnovne dediščine.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-skofji-loki-ze-stekle-priprave-na-uprizoritev-pasijona-ki-bo-cez-leto-dni