Kosovelov je toliko, kot je njegovih oboževalcev

Avtor: STA

Na okrogli mizi ob 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela so v novogoriškem gledališču spregovorili o poeziji Srečka Kosovela na odru. Na okrogli mizi, ki so jo pripravili v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in SNG Nova Gorica so sodelovali Matjaž Berger, Kristijan Guček, Zala Dobovšek in Barbara Korun.


Vir: Wikipedija

Barbara Korun je poudarila, da je Kosovelov toliko, kot je njegovih oboževalcev, saj si prav vsak bralec njegove poezije izbere "svojega". Zato bo po njenem mnenju vedno aktualen in klasičen. "Moj Kosovel je zelo povezan s Krasom, z ljudmi, med katerimi je živel in za katere je tudi pisal," je poudarila Korun. Pri Kosovelovi poeziji jo najbolj gane pesnikov socialni čut ter njegova ukoreninjenost v prostor in čas: "Obenem je prisotna ta njegova tretja dimenzija do transcendence, do vesolja in vsa kompleksnost, ki jo je uspel v svojih pesmih zajeti in zaradi katere je moral izumiti nov način govora, nov način jezika."

Med mladimi, ki jih Korunova uči na šoli, pa opaža, da je poezija Srečka Kosovela zelo priljubljena, saj ko pridejo s snovjo do nje, razred "nekako oživi".

O brezčasnosti Kosovelove poezije in vedno znova tudi aktualnosti so se strinjali tudi drugi sogovorniki.

Režiser Matjaž Berger, ki je poezijo Srečka Kosovela postavil na oder ob različnih proslavah in glasbeno-gledaliških dogodkih, pa je prepričan, da je Kosovelova poezija tako "velika", da je primerna za opero ali za večje umetniške akcije, multimedijsko umetnost, performanse, prav tako pa nudi ustvarjalcem scenskih predstav možnost, da Kosovelovo poezijo umestijo v intimnejše, romantične ali celo otroške projekte.

"Mislim, da je ta poezija tako močna po svoji misli in tako produktivna v svoji formi, da ima pot v vse te možne oblike. Predvsem pa je ta poezija misel, strast do realnega, miselna gesta in vsak, ki je obdarjen s kančkom duha ko prebere Kons je konstruktiviran," je dejal Berger. V širokem razponu Kosovelove poezije, od otroških pesmi do Konsa vidi pesnikovo genialnost.

Zanimanja za okroglo mizo je bilo precej, saj je obisk presenetil celo organizatorje. Razveseljujoče pa je bilo, da je bilo med njimi precej mladih, kar dokazuje brezčasnost Kosovelove poezije.

V razpravi, ki je sledila pogovoru na odru velike dvorane, pa so prisotni ugotovili, da vsaka generacija bralcev bere Kosovelovo poeziji v krogu svojih potreb, vsak izmed ustvarjalcev pa iz nje črpa neko energijo. "Mogoče Kosovela prav zato čutimo za svojega pesnika in ga imamo radi," je zaključila ena izmed obiskovalk.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kosovelov-je-toliko-kot-je-njegovih-obozevalcev