V Plesnem teatru predstava Skupaj2 Ame Henderson in Matije Ferlina

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana bo ob 20. uri gostovala plesno-gledališka predstava Skupaj2 kanadske umetnice Ame Henderson in hrvaškega ustvarjalca Matije Ferlina. Nastala je v produkciji Public Recordings iz Kanade. Plesni eksperimenti, ki nastajajo v njenem v okviru, vzpostavljajo koreografijo kot nebrzdano napetost med znanim in nastajajočim.


Foto: Arhiv Public Recordings

Predstave Public Recordings so dober primer tega, da lahko ples spremeni naš način razumevanja sveta. Pričujoča predstava je izrazito minimalistična, zasnovana na gibih, ki izzovejo absurdno, komično. Osnovni zaplet je zgrajen na srečevanju med posameznikoma, so pojasnili v zavodu Emanat, ki je organiziral gostovanje.

Predstava je deloma nastala na podlagi delavnic, ki jih je Hendersonova izvedla v Ljubljani, prejšnji teden pa je bila na ogled v Zagrebu. Scensko jo je zasnoval Mauricio Ferlin. Njegov koncept je odgovor na potrebe malih predstav na gostovanju, saj ga zaznamuje premičnost ter želja po vključevanju prostorov, kjer predstava pristane.

"Izbor materialov vsakič znova nastane v sodelovanju z lokalnim umetnikom, ki sprejme ponujeni koncept in odgovori nanj, pri tem pa upošteva razpoložljive vire v specifičnem okolju. Osebni predmeti so več kot dobrodošli, saj predstavljajo najvišjo raven sodelovanja s skupnostjo. Najraje imamo predmete, ki se običajno ne pojavljajo na gledaliških odrih, najbližja vizualna koda, ki se je držimo, pa je estetika shranjevanja," je zapisal Ferlin.

Za scensko izvedbo v Ljubljani je poskrbela Lenka Đorojević iz Črne gore, ki na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani zaključuje magistrski študij grafike, na AGRFT pa se je izobraževala na področju scenografije. Od novembra 2011 je udeleženka Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti Svet umetnosti - Zavoda SCCA v Ljubljani.

Kanadska plesalka, koreografinja in performerka Ame Henderson je umetniška vodja ateljeja za eksperimentalno koreografijo Public Recordings. Njeno delo temeljno zaznamujejo sodelovalne prakse, za katere se zavzema tako v estetskem kot političnem smislu, zato pri posameznih projektih sodeluje z umetniki iz različnih disciplin.

Hrvaški plesalec, performer in koreograf Matija Ferlin sodeluje s številnimi koreografi, režiserji in fotografi, tudi iz Slovenije. Leta 2010 ga je newyorška revija V Magazine proglasila za enega najobetavnejših svetovnih koreografov. Februarja letos je v Mestnem gledališču ljubljanskem ustvaril koreografijo za muzikal Lizistrata v režiji Mateje Koležnik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-plesnem-teatru-predstava-skupaj2-ame-henderson-in-matije-ferlina