Za Grumovo nagrado nominirana besedila Möderndorferja, Skubica in Semenič

Avtor: STA

Za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo se bodo na letošnjem Tednu slovenske drame potegovali trije avtorji. Strokovna žirija je za nagrado nominirala besedili Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica, tisočdevetstoenainosemdeset Simone Semenič in dve besedili Vinka Möderndorferja Mali nočni kvartet ter Evropa.




Na natečaj za nagrado Slavka Gruma, ki jo Prešernovo gledališče Kranj že tradicionalno podeljuje v sklopu Tedna slovenske drame, je prispelo 27 besedil. V konkurenci za nagrado pa so ostala tudi tri besedila, ki so bila za nagrado nominirana na lanskem festivalu.

Iz tega nabora je žirija, ki jo sestavljajo kritik in teatrolog Matej Bogataj, dramaturginja in prevajalka Darja Dominkuš, igralka Vesna Jevnikar, režiser in literat Marko Sosič ter režiserka Renata Vidič, izbrala letošnje nominirance.

Dramska besedila, ki se potegujejo za nagrado Slavka Gruma, bodo predstavljena v okviru že tradicionalnega dneva nominirancev, ki bo 1. aprila. Na kratko pa kranjsko gledališče tekste predstavlja v sporočilu za javnost.

Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica je na zgodovinske vire in dokumente naslonjena drama o medvojni plezalki in lastnici kinematografov Pavli Jesih. Drama iz retrospektive iz Pavlinih zrelih let obnavlja dogodke, njene plezalne uspehe in nesrečo v gorah, prikaže pa tudi pritiske nanjo s strani povojne socialistične oblast, agitpropa in raznih ideoloških forumov.

Dramsko besedilo Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset zasuče in odvijači dva časa, začetek osemdesetih, ko je prihodnost obetala, in današnjega, ko se zavedamo, da smo lepši jutri izgubili nekje vmes, med idealiziranjem prihajajočega in nostalgičnim spominom na preteklost.

Mali nočni kvartet Vinka Möderndorferja je napeta in pretresljiva igra o ljudeh, ki v zaostreni ekonomski situaciji izgubljajo tako materialno varnost kot dostojanstvo, ter o tistih, ki so enako situacijo s pridom izkoristili.

Möderndorferjev tekst Evropa pa je groteskna črna komedija o eksistencialni brezizhodni usodi mlade generacije, predvsem tiste, ki se lahko pohvali z izobrazbo.

Prešernovo gledališče Kranj od leta 2012 podeljuje tudi nagrado za mladega dramatika, za katero lahko konkurirajo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do 30 let. Za nagrado je letos na natečaj prispelo šest besedil, dobitnika pa bo strokovna žirija prav tako kot dobitnika Grumove nagrade razglasila na zaključni slovesnosti 44. Tedna slovenske drame, ki bo 6. aprila.

Tradicionalni festival slovenske dramatike se v Kranju začenja na svetovni dan gledališča 27. marca. V enajstih festivalskih dneh se bo zvrstilo 17 predstav. Od tega se jih bo osem potegovalo za nagrado Rudija Šeliga za najboljšo predstavo tekmovalnega programa, vse uprizoritve pa se bodo potegovale za nagrado občinstva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-grumovo-nagrado-nominirana-besedila-moderndorferja-skubica-in-semenic