Nagrajenci festivala Dnevi komedije 2014

Avtor: SLG Celje

V SLG Celje se je v soboto, 15. marca, zaključil 23. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so: predstava Misterij buffo, Aleksandar Popovski, Maša Derganc in Klemen Slakonja. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Tak si SiTi Teatra BTC in Krekerja. Nagrado žlahtno komedijsko pero prejme komedija Vorkšop na Moljera Matjaža Zupančiča.


Foto Sherpa

Strokovna žirija Dnevov komedije 2014 v sestavi gledališka režiserka Ajda Valcl (predsednica), gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran in dramaturginja Simona Hamer je soglasno sprejela odločitev.

ŽLAHTNA KOMEDIJA 2014:
Satira Misterij buffo je izrazit gledališki dogodek v najžlahtnejšem pomenu. Predstavo odlikuje premišljena, ostra in inteligentno izčiščena režija, ki se udejanja v ansambelski igri vrhunskih posameznikov. Spektakelska celota z ostro poantiranim humorjem odpira gledalcu aktualiziran prostor razmisleka, razpetega med peklom in rajem z jabolkom in malinami.

ŽLAHTNI REŽISER 2014:
Aleksandar Popovski za režijo predstav Misterij buffo v produkciji SNG Drama Ljubljana in Tak si v produkciji SiTi Teatra BTC in Krekerja.
Aleksandar Popovski ustvarja gledališče polnokrvnega humorja, ki ni zgolj zabava. Humor z jasnim avtorskim podpisom v prefinjenih situacijah in z mojstrskimi obrati uporablja za nastavljanje ogledala oziroma kot orodje za razgaljanje posameznika in njegovega odnosa do družbe. Popovski je režiser, ki odpira prostor igralcem in jim daje možnost za ustvarjanje presežnih kreacij.

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA 2014:
Maša Derganc za vlogo Dame v predstavi Misterij buffo v produkciji SNG Drama Ljubljana.
V predstavi, ki temelji na vrhunskih igralskih dosežkih, Maša Derganc ustvari prepoznaven individualni lik Dame. V svoji igralski kreaciji se giblje v okviru stereotipne kokete, ki pa nikoli ne zapade v banalnost. Dama v kreaciji Maše Derganc z vedno prisotno igralsko prezenco in izostrenim občutkom za komičnost prebija mejo med odrom in gledalcem.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT 2014:
Klemen Slakonja za vloge Potnikov v predstavi Tak si v produkciji SiTi Teatra BTC in Krekerja.
Klemen Slakonja je žlahtni komedijant in žlahtna komedijantka v enem. Iz celote precizno lušči bistvo in ustvarja karikirane like potnikov ter se sprehodi skozi transformacije današnjega človeka. Z neverjetno natančnostjo in vsakič z neizprosno zahtevnostjo do sebe in predstave v celoti se prestavlja iz lika v lik ter drobce posameznika prevaja v trpko življenje slehernika. Tak si, taki smo.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA 2014:
Goran Vojnović Tak si v režiji Aleksandra Popovskega in produkciji SiTi Teatra BTC in Krekerja (ocena 4,5616).

ŽLAHTNO KOMEDIJSKO PERO:
Strokovna žirija v sestavi Boris Kobal (predsednik žirije), Tatjana Doma in mag. Tina Kosi je izmed šestih prispelih tekstov izločila en tekst zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja (anonimnost, predhodna javna objava teksta). Izmed preostalih petih tekstov se je žirija soglasno odločila, da nagrado žlahtno komedijsko pero podeli avtorju komedije z naslovom Vorkšop na Moljera.

Obrazložitev
Komedija Vorkšop na Moljera svoje izhodišče veže na gledališko tematiko, ki jo avtor nedvomno izjemno dobro pozna. Simon Luzer, njegova partnerica Elma in prijatelj Fridolin pod vodstvom Centra za brezdramsko kreativno pisanje skušajo uprizoriti komedijsko klasiko Molièrovega Tartuffa. Njihova invencija je v tem, da v nasprotju z duhom časa ne želijo klasičnega dramskega teksta podvreči dopisovanju, ampak ga želijo uprizoriti takšnega, kot ga je napisal avtor. Producent Jerovšek in njegova sodelavca Štrigruber in dr. Pita Lombardi so zgroženi nad tako bednim konceptom, saj je treba vse klasične drame na novo napisati, postaviti v smeri brezdramskega, iracionalnega, brezčasnega …

Komedija Vorkšop na Moljera se duhovito poigrava z znano gledališko predlogo in jo umešča v sodobni čas, avtor z ostrim peresom okrca blef in puhlost nekaterih sodobnih gledaliških prijemov, ki temeljijo zgolj na samopoveličevanju. Z duhovitim in iskrenim dialogom, mešanjem klasičnega žanra s sodobnimi prijemi in bistro izrisanimi dramskimi osebami je komedija Vorkšop na Moljera privlačna tudi za širše občinstvo in ne le za gledališčnike, saj se preko gledališkega medija ponorčuje iz bleščečega videza brez prave vsebine, ki je dandanes pogost pojav na vseh področjih človeškega bivanja.

Avtor komedije Vorkšop na Moljera je dramatik in režiser Matjaž Zupančič.

***
Festival, ki je potekal tri konce tednov od četrtka do sobote, je po podelitvi nagrad zaključil Boris Kobal s predstavo Po mojem Slovenci ...

V nedeljo, 16. marca, ob 19. uri bo na sporedu še zaključni nastop udeležencev standup delavnic, ki jih je v času Dnevov komedije vodil Andrej Težak Tešky.

V slabem mesecu dni je bilo na Velikem odru SLG Celje uprizorjenih osem odličnih komedijskih uprizoritev – sedem tekmovalnih in zaključna predstava, komedija Burundanga SSG Trst, ki je v času festivala zaradi bolezni odpadla, pa bo na sporedu v nedeljo, 16. marca, ob 17. uri kot spremljevalna predstava Dnevov komedije.

Predstave na festivalu so bile tudi letos zelo dobro sprejete, o čemer priča visoka povprečna ocena publike, saj ima večina predstav oceno višjo od 4,2. Občinstvo je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom, žal pa se kriza letos pozna pri prodaji kart.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrajenci-festivala-dnevi-komedije-2014