Striček Vanja v tržaškem SSG

Avtor: SSG Trst

Klasična drama Antona Pavloviča Čehova bo v novi uprizoritvi Slovenskega stalnega gledališča Trst dobila novo, sodobno vsebinsko in estetsko razsežnost ob stiku s prodorno režijsko govorico mednarodno priznanega režiserja Ivice Buljana, s »scenografskim doživetjem«, ki ga je ustvaril uveljavljeni scenograf Aleksandar Denić in nenazadnje v originalnem in tankočutnem branju adaptacije soavtorja predstave, vzhajajoče zvezde slovenskega filma Nejca Gazvode. Premiera predstave bo v petek, 14. marca ob 20.30 na Velikem odru SSG.


Foto: Luca Quaia

Striček Vanja bo tretja premiera za odraslo publiko v letošnji sezoni Slovenskega stalnega gledališča. Po vprašanju komunikacije, ki ga je izpostavila drama Plemena Nine Raine, in skozi sladkogrenke odseve upanja v boljšo bodočnost enodejank Dvorišče in Koli Spira Scimoneja, bodo Sledi srca vodile zdaj do novih, čustvenih plasti doživljanja vsakdana v znamenju večne teme hrepenenja.

Čehov je menda najbolj ruski med ruskimi avtorji in obenem najbolj evropski, njegove poetične psihološko realistične drame pa ena najbolj priljubljenih stalnic na repertoarjih svetovnih gledališč. Režija Ivice Buljana bo v kombinaciji z adaptacijo Nejca Gazvode (scenarist in režiser filmske uspešnice Izlet) ponudila gledalcem SSG-ja čisto nov in nepričakovan pogled na to obče znano dramo, z evidentiranjem njenega podteksta, skritega vrenja neuslišanih čustev, razočaranj, nerealiziranih želja. Mojstrovina ruskega dramatika nas v izvirniku popelje na podeželje, sredi širnih ruskih prostranstev. Življenjski red na posestvu zmoti prihod ostarelega profesorja in njegove mlade in lepe žene. V tem ožjem krogu znancev in sorodnikov na novo zaskelijo misli o neizpolnjenem življenju in zapravljeni mladosti, želje po lepoti in po ljubezni, bolečina in neuresničene sanje. 

Striček Vanja bo 117 let po nastanku ohranil svojo poetičnost in vznemirljivo moč temeljnih vprašanj o neizpolnjenih življenjih, a bo pridobil hitrejši ritem, zgoščeno podobo, ki ustreza utripu 21. stoletja. Nad svojim življenjem razočarani Vojnicki, nerealizirana Sonja, lepa in zdolgočasena Jelena, svetovljanski doktor Astrov, egoistični profesor Serebrjakov, Marija, Teljegin, (z dodanim, freudovskim likom Kuharja) in njihova razmerja ostajajo nedotaknjena, spremenile pa so se socialne okoliščine in s temi tudi struktura teksta, v katerem živijo njihove zgodbe in hrepenenja.

Sodobni in večni Striček je ponovno privabil na oder SSG enega vodilnih režiserjev slovenskega in hrvaškega gledališkega prostora, nagrajenca Prešernovega sklada, Ivico Buljana, ki je v tem gledališču že ustvaril dve uprizoritvi, ki sta pustili globoke sledi: Svinjak Pier Paola Pasolinija in Še vedno vihar Petra Handkeja (v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana). Režiser je zbral okrog sebe nekaj izstopajočih osebnosti slovenske in mednarodne gledališke scene. Aleksandar Denić, ki je na odru ustvaril dramsko »areno«, v kateri bo publika tako rekoč stopila v dogajanje iz najkrajše razdalje, je na primer stalni sodelavec režiserja Franka Castorfa, s katerim je ustvaril tudi odmevno uprizoritev Wagnerjeve tetralogije na festivalu v Bayreuthu. Kostume in glasbo sta podpisala stalna sodelavca Ivice Buljana, kostumografinja Ana Savić Gecan in skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, luči pa je podpisala dvojica Son:DA, ki od leta 2000 uporablja, deluje, povezuje in ustvarja z različnimi tehnologijami in metodami kolektivnega dela.

V predstavi igrajo vsi člani umetniškega jedra SSG: Luka Cimprič (Kuhar), Vladimir Jurc (Serebrjakov), Lara Komar (Jelena Andrejevna), Primož Forte (Astrov), Nikla Petruška Panizon (Sonja), Maja Blagovič (Marija Vasiljevna), Romeo Grebenšek (Teljegin). Kot gost pa bo v naslovni vlogi Vojničkega nastopil Robert Waltl, gledališki in filmski igralec, soustanovitelj in direktor ljubljanskega Mini teatra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stricek-vanja-v-trzaskem-ssg