Na novogoriškem odru slovenska praizvedba drame Križ

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bo v četrtek, 13. marca, ob 20. uri slovenska praizvedba drame Križ avtorja Matjaža Briškega v režiji Sama M. Strelca. V delu je prikazano, kako je "dolina Šentflorjanska po hudiču obračunala še s Kristusom", je povedal režiser na včerajšnji novinarski konferenci.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

"Ko sem videl tekst, sem ga želel delati. Govorili so, da je igra težka in neuprizorljiva, meni pa je pomenila svojevrsten izziv. Želel sem ustvariti različnosti in to sem tudi dosegel," je dejal režiser predstave.

Briški, ki je za Križ prejel Grumovo nagrado leta 2005, je dejal, da je v njem poskušal prikazati iskanje smisla ter odpirati različna teološka in filozofska vprašanja. Umetniška vodja novogoriškega gledališča Martina Mrhar pa je delo označila za nekakšno mešanico, ki je na trenutke lahko drama absurda, tragedija ali komedija. "V delu sem videla dobre potenciale, zato sem ga vključila v repertoar," je dejala.

Pesniško filozofsko igro Križ je Briški prepredel s sledmi, ki so jih v drugi polovici preteklega stoletja pustili nekateri danes klasični dramski avtorji, kot sta Gregor Strniša in Samuel Beckett. Figuri tesarskih vajencev spomnita na karakteristični klovnovski par dramatike absurda; absurdno, ki ga avtor vpeljuje z vrsto (jezikovnih) prijemov, kakršna sta na primer besedne igre in ponavljanje, značilno sooblikuje dramo, ki ob siceršnjem izhajanju iz današnjega stanja razvrednotenosti z odpiranjem nekaterih temeljnih vprašanj človeškega bivanja hkrati preseže zgolj odzivnost na aktualni čas. Kristus, ki ga v igri na večpomenskem naslovnem križu zamenja človek, naposled doživlja enako usodo kot nekoč, so ob predstavi zapisali v gledališču.

Sporočilo predstave je lahko na več ravneh, strnili pa bi ga lahko v to, da vsak nosi v življenju svoj križ, je poudarila dramaturginja predstave Tereza Gregorič. Igralec Milan Vodopivec pa se je ob tem vprašal, koga bi danes morali pravzaprav pribiti na križ.

Briški je povedal, da je navdih za igro našel pri dveh novogoriških igralcih, Radošu Bolčini in Iztoku Mlakarju. Oba imata v tokratni prvi odrski postavitvi tudi pomembni vlogi, poleg njiju in Vodopivca pa bodo na odru še Teja Glažar, Matija Rupel, Peter Harl, Uroš Cej, Urška Modrijan in Rado Pavalec.

Kostumografki predstave sta Iris Kovačič in Jana Zornik, oblikovalec rekvizitov in scenskih slik je Branko Drekonja, Strelec je podpisal tudi scenografijo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-slovenska-praizvedba-drame-kriz