Igralka Nevenka Vrančič ob upokojitvi s predstavo Mlinček melje zlato zelje

Avtor: STA

Na malem odru SNG Nova Gorica so v petek, 7. marca, uprizorili predstavo Mlinček melje zlato zelje - večer s štorijami in zvoki slovenske Istre za male in velike. Z njo se igralka in avtorica projekta Nevenka Vrančič poslavlja od rednega angažmaja na novogoriških odrskih deskah.


Foto: Arhiv SNG NG

"Še enkrat si želim za vas zavrteti mlinček in zmleti zlato zrnje teh čudovitih istrskih štorij, da zadiši po veselju do življenja, modrosti in hudomušnosti," je v povabilu na predstavo zapisala Nevenka Vrančič.

Vrančičeva, ki je članica ansambla SNG Nova Gorica od leta 1976, je že več kot 40 let zvesta gledališkemu odru. Svoje gledališke like, med katerimi so nepozabne Laura v Stekleni menežeriji, Ružena v Burki, Tončka v Idealistu, Bezniška Jenny v Operi za tri groše, Dvorna dama in Smrt v Don Kihotu, upodablja s pretanjenostjo in preciznostjo. Nepozabne so tudi njene vloge v igrah za otroke - Pravljičarka in Slavček v Slavčku, Zvezdica Zaspanka v istoimenski igri, maček Slavko v Čirenčaju, Petelin Jakob Plemeniti v Modrem piščetu.

Vrančičeva se z veliko ljubeznijo posveča tudi umetniški besedi in pripovedovanju pravljic. V vabilu na predstavo so v SNG Nova Gorica zapisali, da so pravljice prežete z ljudsko modrostjo, z željo pokazati tisto, kar smo izgubili in pozabili, in da nam odprejo srce. Ni naključje, da se je lotila prav istrskih pravljic, saj so po njenem prepričanju tako nenavadno nove, osvobajajoče in potrebne za vse nas.

Pravljiško pripovedovanje je v predstavi Mlinček melje zlato zelje Nevenka nadgradila z gledališkimi prvinami, s tenkočutnim glasom in gibom, s preprostim, a učinkovitim prizoriščem in z izbranimi rekviziti, obogatenimi s simbolno ter poučno razsežnostjo.

V predstavi, ki jo je pripravila po besedilih Marjana Tomšiča in Nelde Štok Vojska, so poleg Vrančičeve nastopili še violinist Savo Vrabec, kitarist Dinko Hrabrić in pevke Kresnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralka-nevenka-vrancic-ob-upokojitvi-s-predstavo-mlincek-melje-zlato-zelje