Opera SNG Maribor z Rossinijevo Italijanko v Alžiru

Avtor: STA

Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek premierno uprizorila glasbeno komedijo Italijanka v Alžiru italijanskega skladatelja Gioacchina Rossinija. Po besedah režiserja Piera Francesca Maestrinija in dirigenta Gianluce Martinenghija gre za zabavno, a obenem zelo zahtevno umetniško delo.


Foto: Tiberiu Marta

Glasbeno veseloigro v dveh dejanjih je Rossini dokončal leta 1813 na libreto Angela Anellija in še istega leta je bila premierno izvedena v beneškem Teatru San Benedetto. Med drugim je zanimiva z vidika žanrskega prepletanja opere buffe s slogovnimi posebnostmi opere serie. Uvertura je zaradi zvočne svežine in komičnega naboja še danes repertoarna stalnica koncertnih podijev, saj odraža omenjeni stilistični dualizem predvsem v učinku presenečenja, ki ga doseže glasbeni "izbruh" celotnega orkestra po počasnih in tihih pizzicatih v kontrabasih.

Rossinijev komični siže se, kot običajno, dotika intimnih interesov in "žgečkljivih" predelov človeške psihe, zlasti dramskih peripetij ob različnih ženitnih posredovanjih. Tokrat si turški beg Mustafa na globoko razočaranje svoje žene Elvire zaželi razširiti svoj harem s strastno italijansko lepotico, kar zaupa poveljniku svoje straže.

"Rossini je zelo užival v življenju, še posebej je rad nasmejal ljudi, tudi s tem, da se je norčeval iz svojega časa. Moja interpretacija te opere je prav tako posodobljena, da je bolj razumljiva in smešna," je v današnji izjavi za medije povedal režiser Maestrini. "To je tudi glavno sporočilo te opere, torej da zabava," je dodal.

Maestrini, rojen v Firencah, je leta 1995 opozoril na svojo inovativno gledališko estetiko s produkcijo Rossinijeve opere Seviljski brivec za Japonsko operno fundacijo v Tokiu. Za Opero SNG Maribor je režiral že Verdijevo opero Moč usode in Donizettijevo komično opero Ljubezenski napoj, v tej sezoni pa Verdijevo Aido, ki je nastala v koprodukciji s Cankarjevim domom iz Ljubljane.

Italijan je tudi dirigent Gianluca Martinenghi, ki je več let deloval v gledališču Teatro Massimo v Palermu ter dirigiral v številnih evropskih opernih hišah, tudi v Mariboru. Med drugim pripravlja Italijanko v Alžiru za Opero v Sao Paulu. "Kar zadeva glasbo, nikakor ni zabavna opera. Gre namreč za zelo zahtevno delo tako za orkester kot za pevce," je pojasnil.

Vlogo Isabelle bosta odpeli Guadalupe Barrientos in Luisa Francesconi, vlogo Lindora Martin Sušnik in Filippo Adami. "Motor" opere je po besedah režiserja Mustafa, ki ga na odru pooseblja gost iz Brazilije Savio Sperandio. Taddeo je Jaki Jurgec, Elvira Andreja Zakonjšek Krt, Zulma Amanda Stojović ter Haly Darko Vidic.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/opera-sng-maribor-z-rossinijevo-italijanko-v-alziru