Kanadska koreografinja Ame Henderson v Ljubljani

Avtor: Emanat

Sredi meseca marca bo EMANAT v sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana gostil kanadsko koreografinjo, plesalko in performerko Ame Henderson, ki bo poleg vodenja dvodnevne delavnice nastopila tudi v duetu z Matijo Ferlinom.


Foto: Arhiv Emanat

Kanadska plesalka, koreografinja in performerka Ame Henderson bo v Ljubljano prispela v organizaciji Emanata, ki z letošnjim letom uvaja programsko novost - v prihodnje bo vsako leto v Ljubljano povabil 1-2 tuja ustvarjalca, ki se bosta predstavila z gostujočo predstavo in izvedla krajšo ustvarjalno delavnico.

Kanadska umetnica bo z Matijo Ferlinom gostovala 18. marca ob 20. uri v Plesnem teatru Ljubljana s predstavo Skupaj². V tem projektu sta se Ame Henderson in Matija Ferlin lotila raziskave umetniškega teritorija na način, ki predstavlja novost za oba avtorja. Njune predhodne avtorske in koreografske izkušnje ter umetniške usmeritve v konkretni predstavi služijo zgolj kot izhodišče za poskus iskanja novih ustvarjalnih pristopov in specifičnega odrskega nastopa. Nastala predstava se ne naslanja na siceršnji ustvarjalni repertoar obeh umetnikov, pač pa vzpostavlja ločen skupni jezik in odpira nov konceptualni in estetski prostor, v katerem sta avtorja zgolj obiskovalca. Tovrsten pristop je omogočil, da se avtorja prepustita nastajajoči logiki ustvarjalnega procesa in kreativnemu toku, v katerem sta kopičila odrski material, sprejemala skupne odločitve in spodbujala kreacijo novih, nenavadnih pomenov. 

Zanimiv pa je tudi koncept konkretnega scenskega dizajna, ki je delo hrvaškega oblikovalca, scenografa in video ustvarjalca Mauricija Ferlina. Scenografijo predstave je zasnoval kot odgovor na potrebe malih predstav na gostovanju, saj ga zaznamuje premičnost ter želja po vključevanju prostorov, kjer predstava pristane. Izbor materialov vsakič znova nastane v sodelovanju z lokalnim umetnikom, ki sprejme ponujeni koncept in odgovori nanj, pri tem pa upošteva razpoložljive vire v specifičnem okolju. V Ljubljani bo scenografijo za predstavo pripravila mlada vizualna umetnica in scenografinja Lenka Đorojević.

Med 15. in 16. marcem bo Ame Henderson vodila tudi dvodnevno plesno-performersko delavnico "Koreografije srečevanj", na katero so vabljeni koreografi, plesalci, performerji in ostali zainteresirani z odrskimi izkušnjami. Prijaviti se je mogoče do 12. 3. 2014 na naslov agon@emanat.si.
 
Prav tako bo 14., 17. in 18. marca vodila "KlasJe" - odprte ogrevalne treninge, namenjene profesionalnim plesalcem sodobnega plesa.

***

Ame Henderson je odrasla na otoku Vancouver, trenutno pa živi v Torontu v Kanadi, kjer je umetniška vodja ateljeja za eksperimentalno koreografijo Public Recordings. Njeno delo temeljno zaznamujejo sodelovalne prakse, za katere se zavzema tako v estetskem kot političnem smislu, zato pri posameznih projektih sodeluje z umetniki iz različnih disciplin in kontinentov. Hendersonova je diplomirala na Univerzi Concordia v Montrealu, študij pa je nadaljevala na School for New Dance Development v Amsterdamu, kjer je z raziskavo političnih implikacij sinhrone geste ter njenega potenciala kot kolaborativne improvizacijske prakse magistrirala na School for the Arts. Od leta 2003 je avtorica in soavtorica številnih odrskih predstav in projektov. Prelomne predstave Public Recordings "Dance/ Songs/","300 TAPES", "relay, Manual for Incidence" in "The Most Together We've Ever Been" so gostovale na odrih na Hrvaškem, Nizozemskem, v Avstriji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji in Kanadi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kanadska-koreografinja-ame-henderson-v-ljubljani