MASKA: Kaj storiti?

Avtor: Maska

Znamenito Leninovo (in ne samo Leninovo) vprašanje je vedno znova aktualno. Logika dolga, prekernosti, brezupa je sodobnega posameznika oropala prihodnosti in ga ohromila v razmišljanju o prihodnosti. Na Maskini manifestaciji Kaj storiti? bodo med 1. in 5. marcem 2014 z nizom predstav, predavanjem, filmsko projekcijo, delavnico in razstavo reflektirali družbeno stvarnost.


Kdo je naslednji? / Foto: Arhiv Maska

Predstava Kdo je naslednji? odpira vprašanja o odgovornosti posameznika v sodobni družbi recesije, šoka, prekernosti, negotovosti in brezbrižnosti, Dolg Rakef Saške/Dolg RS za svoje izhodišče izkoristi rastoči finančni dolg oziroma blokado na osebnem računu Saške Rakef in vpliv dolga na dinamiko njenega vsakdanjega življenja, projekt Gremo vsi! »gledališči« glasbeno, da bi seciral selitev in nemožnost selitve, odhajanje in ostajanje, razloge, zakaj vztrajati in zakaj oditi, Škirp Inc. pa prepoznava ujetost v dvoličnost oglaševanja, politično agitacijo, poceni sentimentalnost in blagovne znamke, ki oblikujejo našo samopodobo. Z nizom produkcij zadnjih let, s katerimi bodo odpirali Leninovo vprašanje in ki so doživele številne ponovitve in gostovanja, Maska le še utrjuje in potrjuje status organizacije, ki s svojimi vsebinami neposredno in globoko reže v kulturno in politično tkivo, znotraj katerega deluje, ter vztrajno razvija kritični diskurz.

Poleg Maskinih odrskih odvodov so v goste povabili še uveljavljeno teoretičarko Bojano Cvejić, ki je pripravila predavanje z naslovom The Social Choreography of Proceduralism in delavnico The genealogy of the method "social choreography" – tako delavnica kot predavanje bosta v angleškem jeziku – ter Marto Popivoda, filmsko in video umetnico, s katero bo, po projekciji dokumentarca v njeni režiji Yugoslavia, How Ideology Moved Our Collective Body, sledil še pogovor.

Del manifestacije je tudi razstava Janeza Janše Življenje II [v nastajanju], nastale v koprodukciji z MGLC – Mednarodnim grafičnim likovnim centrom. Gre dobesedno za življenja v nastajanju oziroma »posvetitev« življenja, ki se nam razgrne v vsej svoji sublimni lepoti, igrivosti, nežnosti …

Povezava: Več informacij


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maska-kaj-storiti