Komedija Vse o Ivanu obeta drugačen pogled na Cankarja

Avtor: STA

Komedija Vse o Ivanu avtorja Mareta Bulca, ki bo drevi doživela premiero, se igra z resnostjo besedil Ivana Cankarja, jih kolažira v nove gledališke situacije, išče zanje nove kontekste in žanre. Predvsem pa se osredotoča na ženske like iz Cankarjevih dram ter jih postavlja v komičen odnos do Cankarja, do današnjega sveta in do njih samih.


Foto: Jaka Varmuž

Peta premiera Gledališča Koper v tej sezoni je nastala na podlagi konceptualnega vprašanja avtorja in režiserja Bulca, in sicer o čem bi se danes pogovarjale, razpravljale, kje bi to počele in kako bi gledale na svet in na svoja (literarna) življenja in na pisatelja, ki jih je ustvaril, ženske dramske osebe iz Cankarjevih del.

Odgovor na postavljeno vprašanje je avtor poiskal skupaj s svetovljansko popotnico Jacinto iz Pohujšanja, Lojzko iz Hlapcev in Heleno Gruden iz Narodovega blagra, ki kot gostje v programu kanala Ivan TV, kjer se jim pridruži še Cankarjeva mama, obračuna(va)jo med seboj in s pisateljem. Gre za projekt, ki ga zanima raziskava komedije, satire, smešnosti skozi besedila slovenskega velikana peresa ter njihovo presejanje skozi sito sodobnih gledaliških (komedijskih) praks, so zapisali v koprskem gledališču.

V predstavi so uporabljeni tudi odlomki iz Cankarjevih del.

Igralsko zasedbo sestavljajo Mojca Fatur (Lojzka), Tjaša Hrovat (Jacinta), Lara Jankovič (Grudnovka) in Igor Štamulak (cankarjeva mati). Za scenografijo je poskrbel Marco Juratovec, za kostumografijo pa Mateja Čibej. Avtorsko glasbo je prispeval Patrik Greblo, oblikovalec svetlobe je Jaka Varmuž, dramaturg pa Miha Trefalt.

Predstave gledališkega režiserja Mareta Bulca so gostovale tudi po Evropi in v ZDA. Poleg režije se ukvarja z dramatizacijami in v svojih performativnih projektih občasno tudi nastopa. V Gledališču Koper so v zadnji sezoni uspešno predstavili dve komediji v njegovi dramatizaciji in režiji: Kurba in Čefurji raus!

Bulc je prejel zlato ptico za štiriletni projekt No History / Know History, ki je vključeval osem povezanih uprizoritvenih projektov. Bil je soustanovitelj gledališke skupine Dejmo stisnt teater. Letos je zaključil triletno umetniško vodenje ljubljanskega Gledališča Glej.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/komedija-vse-o-ivanu-obeta-drugacen-pogled-na-cankarja