Muzikal Lizistrata v MGL komedija duha in ne mesa

Avtor: STA

V Mestnem gledališču Ljubljanskem (MGL) bodo krstno uprizorili muzikal Lizistrata izpod peresa Andreja Rozmana - Roze, ki se je navdihoval po Aristofanovi komediji in jo priredil za naš čas. Avtor glasbe je Coco Mosquito, režijo je prevzela Mateja Koležnik. Premiera bo v četrtek, 27. februarja, ob 20. uri na velikem odru.


Foto: Mimi Antolović

Rozman - Roza je antično komedijo prestavil v čas digitalnih medijev in hitre komunikacije. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, je ustvarjalni proces potekal tako, da je pisal songe na Cocovo glasbo, kar mu je predstavljalo zanimiv izziv, saj ga je prisililo, da išče nove verzne strukture.

Coco, sicer bolj poznan kot avtor glasbe in besedil ter kitarist popularne hrvaške skupine Jinx, je pojasnil, da so se za tak način dela odločili, kar sam ne zna ustvarjati glasbe na besedila. Celota pa danes po njegovih besedah deluje kot delo "enega uma".

Coca so po besedah Mateje Koležnik k sodelovanju pritegnili, ker so se odločili za žanr pop muzikala, dogajanje pa so postavili v 60. leta minulega stoletja ne le zaradi njegove glasbe, ampak tudi, ker so tedaj ženska gibanje imela politično in družbeno moč. Predstava, ki vsebuje več kot 40 minut glasbe ter ne le solo ampak tudi skupinske nastope, je sicer po besedah Mateje Koležnik za igralce zelo zahtevna.

Lizistrata je televizijska voditeljica in soproga predsednika Lepenije, ki s somišljenicami zasede televizijski studio in pozove vse ženske obeh vojskujočih se držav, naj za dosego miru bojkotirajo svoje može in ljubimce. Medtem pa na drugi, krasonski strani Lizistratina prijateljica Mirina, ki je poročena s predsednikom svoje države, javno pozove ženske, naj pozabijo sovraštvo in se pridružijo prizadevanju za mir. Boj za mir med dvema državama postane vsesplošna vojna med spoloma, vsebino predstave povzemajo v gledališču.

Dramaturginja Ira Ratej je Lizistrato Rozmana - Roze označila kot "komedijo duha" za razliko od Arostofanove, ki je "komedija mesa". Aristofan je namreč v svoji komedij sramotil in se posmehoval brez zavor, Rozman - Roza pa je grobe seksualne šale nadomestil s humorjem, ki se "bolj poslužuje duha kot mesa". To po njenih besedah tudi ustreza današnjemu času, ko je "mesa" povsod dovolj in prav zato je Lizistrata Rozmana - Roze po njenih besedah še posebej dragocena. Sicer pa je v njej veliko bridkih resnic, izrečenih v območju komičnega.

Koreograf predstave je Matija Ferlin, kostumograf Alan Hranitelj, scenograf Marko Japelj. V predstavi v glavni vlogi Lizistrate nastopa Jette Ostan Vejrup, ob njej pa še Ajda Smrekar, Mirjam Korbar Žlajpah, Tanja Dimitrievska, Anja Drnovšek k.g., Karin Komljanec, Ana Dolinar Horvat, Patrizia Jurinčič (AGRFT), Gregor Čušin, Gaber K. Terseglav, Gregor Gruden, Lotos Vincenc Šparovec, Tomislav Tomšič k.g., Milan Štefe, Jernej Gašperin in Jure Kopušar k. g.. Igralce na odru v živo spremljajo glasbeniki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/muzikal-lizistrata-v-mgl-komedija-duha-in-ne-mesa