Brezdomni že tretje leto na brezplačno predstavo v ljubljansko Dramo

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Na povabilo SNG Drama Ljubljana Društvu Kralji ulice si bo v sredo, 12. februarja, ob 20.00 v Mali drami okoli 100 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo uprizoritev Prah Györgyja Spira v režiji Vinka Möderndorferja. Osrednje slovensko gledališče in primarna nevladna organizacija za pomoč brezdomnim s kontinuiranim nadaljevanjem sedaj že tradiconalnega sodelovanja ponovno opozarjata na pomembnost reševanja problema brezdomstva in spodbujanja družbenega vključevanja brezdomnih na vseh področjih.


Foto: Nada Žgank

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana želi brezdomnim z različnih koncev Slovenije prijateljsko omogočiti skupinsko doživetje še enega prijetnega večera v gledališču z ogledom vrhunske predstave in nato še s pogostitvijo, ki jo je omogočil sponzor Poslovni sistem Mercator, d.d. Ob enem pa želi Drama kot pobudnik sodelovanja skupaj z brezdomnimi, ki so v času zaostrenih družbenih razmer pogosteje še bolj zapostavljeni in izključeni, ponovno opozoriti javnost, pristojne državne organe in različne javne in druge ustanove, da je vključevanje brezdomcev v kulturno-družbeno življenje zelo pomemben korak na poti njihove demarginalizacije in aktivnega vračanja v družbeno življenje ter, da se z brezdomstvom na žalost sooča ali se mu v času ostre družbeno-finančne realnosti nevarno približuje čedalje več ljudi.

Obiska predstave Prah se veselijo tudi uporabniki Društva Kralji ulice in brezdomni iz drugih primerljivih slovenskih organizacij. »Obakrat sem si šel ogledat predstavo, lani in predlani. Zame je to zelo fin dogodek, nekaj posebnega, zato rad pridem. Tudi letos bom. Nasmejim se, se zabavam in družim z znanci, pa tudi z neznanimi. Če ne bi bilo tega, bi v tem času blodil po centru in iskal kraj, kjer bom prespal," je povedal uporabnik storitev Društva Kralji ulice Tone Pugelj.

»Brezdomstvo je kompleksen družbeni problem, za katerega je značilna večplastna družbena izključenost, stigmatiziranost in težja dostopnost posameznika do različnih virov družbene moči. V Društvu Kralji ulice delujemo na nizkopražni ravni, kar pomeni, da sprejemamo uporabnike takšne, kot so, in izhajamo iz njih samih. Trudimo se torej v smeri krepitve njim lastnih virov moči, in to s pomočjo majhnih korakov. Uporabnikom ponujamo možnost doseganja (občutka) uspeha na tistih področjih, ki jim največ pomenijo in katerim pripisujejo veliko vrednost. To namreč predstavlja idealno odskočno desko za reševanje kompleksnejših in težje rešljivih problemov. V sklopu projekta Univerza pod zvezdami uporabnikom omogočamo aktivno udeležbo v različnih umetniško obarvanih delavnicah (gledališče OdPisani, likovne delavnice Vitezi barvite mize pod vodstvom Laure Ličer, glasbene delavnice ipd). Kritično mišljenje in izražanje lastnega mnenja spodbujamo s pomočjo sodelovanja v debatah ter s konstantnim zagotavljanjem možnosti za obisk različnih kulturnih prireditev ipd., kjer prek participacije, kreativnosti in sodelovanja krepijo občutek lastne vrednosti in ustvarjalnosti. Pozitivne izkušnje jim prinašajo motivacijo za nadaljnje korake v smeri urejanja svojih življenj. Sodelovanje s SNG Drama Ljubljana, ki letos poteka že tretje leto, je pomembno in zanimivo poglavje te naše zgodbe, ki prispeva tudi h krepitvi zanimanja naših uporabnikov za obisk drugih predstav Drame med letom in tudi obiskovanje prireditev najrazličnejših drugih gledaliških in kulturnih ustanov po Sloveniji,« je povedala izvršna in odgovorna urednica časopisa Kralji ulice Mirjam Gostinčar, zaposlena tudi v dnevnem centru Kraljev ulice.

O društvu Kralji ulice

Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice je samostojna nevladna humanitarna organizacija z nepridobitnimi cilji, ki je bila formalno ustanovljena septembra leta 2005. Združuje strokovnjake in strokovnjakinje ter druge posameznike in posameznice, ki se ukvarjajo z brezdomstvom in z njim povezanimi pojavi ter posameznike in posameznice, ki brezdomstvo in s tem povezano socialno izključenost doživljajo. Programi, ki jih izvaja Društvo Kralji ulice, so namenjeni brezdomnim in drugim socialno izključenim skupinam prebivalstva. Društvo nudi uporabnikom strokovno pomoč in podporo pri vključevanju v formalne in neformalne oblike pomoči ter omogoča in povečuje njihov dostop do družbenih virov.

O uprizoritvi Prah

Dramatik in prozaist György Spiró sodi med najuglednejše sodobne madžarske pisce. Njegova igra Prah iz leta 2005 je bila večkrat uspešno uprizorjena doma in na tujem. Zakonski par srednjih let živi življenje, v katerem se kar najbolj odražajo številne tegobe tako imenovane tranzicije iz nekdanjih skromnih socialističnih razmer v še bolj krut čas divjega kapitalizma in vsakršnih – materialnih in moralnih – kriz. Igra se začne, ko pride mož prej domov iz službe, ves presunjen, ker je zadel precejšno vsoto na loteriji. Sledijo različne faze soočenja z veselo novico: od evforičnih načrtov, kaj vse bosta zakonca storila z denarjem, do strahu, kaj vse se jima utegne zgoditi, ko bodo drugi videli, da sta bogata. Igra je polna črnega humorja, smešnih in absurdnih preobratov, iz katerih se vse bolj kaže, da zavoženega življenja ni tako lahko popraviti. V uprizoritvi, ki jo je na oder Male drame postavil režiser Vinko Möderndorfer, igrata Valter Dragan in Maja Sever.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/brezdomni-ze-tretje-leto-na-brezplacno-predstavo-v-ljubljansko-dramo