Festival Dnevi komedije 2014

Avtor: SLG Celje

V SLG Celje se bo v četrtek, 27. februarja, ob 19.30 pričel 23. festival Dnevi komedije, ki bo trajal vse četrtke, petke in sobote do 15. marca. Novost – standup delavnice, ki jih bo vodil Andrej Težak Tešky.


Na Velikem odru SLG Celje se bo v treh koncih tednov, ob četrtkih, petkih in sobotah, zvrstilo devet odličnih komedijskih uprizoritev. Po izboru selektorice festivala Tatjane Doma bomo videli osem predstav v tekmovalnem programu in zaključno predstavo s podelitvijo nagrad. Tekmovalni program bo odprla komična drama Inštrukcija, sledile bodo farsa Govorice, komedija Tak si, satira Misterij buffo, komedija Pazi, m@il!, komedijski klobčič o ljubezni in strahu Burundanga, komedija Sedem let skomin, komični triler Kraja, festival pa bo zaključil avtorski projekt Po mojem Slovenci ...  

Vpis abonmaja Dnevi komedije bo potekal od 17. do 21. februarja.

Žirija Dnevov komedije 2014 v sestavi gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, gledališka režiserka Ajda Valcl in dramaturginja Simona Hamer bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Gledalci bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Letošnji festival bodo popestrile standup delavnice, ki jih bo vodil eden najbolj znanih slovenskih standup komikov Andrej Težak Tešky. Namenjene bodo starejšim od 16 let, ki si želijo pobližje spoznati in se preizkusiti s standupom. Delavnice so primerne za popolne začetnike, vendar tudi udeležencem z izkušnjami ne bo dolgčas. Potekale bodo dvakrat tedensko, ob petkih in sobotah, od 16. do 19. ure (28. 2. in 1. 3., 7. in 8. 3., 14. in 15. 3. 2014), z zaključno produkcijo (javnim nastopom) 16. 3. 2014.

Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je prispelo šest besedil. Strokovna žirija v sestavi Boris Kobal (predsednik žirije), Tatjana Doma in mag. Tina Kosi je eno besedilo zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja izločila, izmed preostalih petih pa soglasno odločila, da nagrado žlahtno komedijsko pero podeli avtorju komedije z naslovom Vorkšop na Moljera.

Mestna občina Celje kot pokroviteljica in Slovensko ljudsko gledališče Celje kot organizator zopet razpisujeta javni anonimni natečaj za izvirno komedijo – žlahtno komedijsko pero. Več na spletni strani SLG Celje. Nagrada bo podeljena na Dnevih komedije 2016.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-dnevi-komedije-2014