V Cankarjevem domu nocoj Prešernova proslava s podelitvijo nagrad

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj na predvečer slovenskega kulturnega praznika državna proslava, na kateri bodo podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Slovesnost pod naslovom Živeti umetnost - presegati čas bo izpostavila letošnje lavreate, režiral jo bo Matej Filipčič.


Foto: Nebojša Tejić/STA

Tudi letos bodo podelili dve nagradi za življenjsko delo in šest nagrad Prešernovega sklada. Upravni odbor Prešernovega sklada si želi, da bi imena nagrajencev do razglasitve ostala skrivnost.

Slovesnost bo izpostavila lavreate, ki so s svojim delom zaznamovali naš čas in v njem zapustili prepoznavne umetniške presežke. Temu je v svoji režiji in scenografiji sledil tudi Filipčič.

Zbrane bo nagovoril predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj, Zdravljico bo interpretirala dramska igralka Silva Čušin, slovesno podelitev pa bo zaključil glasbeni program. Izvajala ga bosta Simfonični orkester RTV Slovenija in Slovenski tolkalni projekt (StoP) pod vodstvom dirigenta En Shaa. Glasbeni program je oblikoval član upravnega odbora, skladatelj Lojze Lebič, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Proslavo bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija, na 1. programu Radia Slovenija in na 3. programu Radia Slovenija - programu ARS.

Ob isti uri bo v Narodni in univerzitetni knjižnici glasbeno-literarni večer s pesnico Svetlano Makarovič, ki bo svojo in Prešernovo poezijo interpretirala ob spremljavi glasbenih gostov.

Lani sta Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejela pisatelj Zorko Simčič in slikarka Marlenka Stupica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-nocoj-presernova-proslava-s-podelitvijo-nagrad