V Cankarjev dom prihaja Jazz balet iz Montreala

Avtor: CD

V Cankarjevem domu se bo 11. februarja s tremi koreografijami v enem večeru predstavil Jazz balet iz Montreala. Mednarodno priznan plesni ansambel Les Ballets Jazz de Montréal (BJM) z ustvarjanjem lastnih koreografij predstavlja hibridno obliko plesa v spoju estetike klasičnega baleta in številnih drugih plesnih slogov.


Foto: John Hall

Skupino, ki že desetletja sledi svojstveni ustvarjalni poti, so leta 1972 ustanovili Genevieve Salbaing, Eva von Gencsy in Eddy Toussaint. Stvaritve ansambla BJM so v svojem pristopu zelo sodobne, dražljive, eksplozivne, izvirne in dostopne, tehnično briljantni plesalci pa uživajo mednarodni sloves. Izraz »jazz« v nazivu skupine pomeni bolj »poživitev« klasičnega baleta kot glasbeni ali plesni slog.

Od leta 1998 ansambel deluje pod mojstrskim umetniškim vodstvom Louisa Robitailla, katerega nezmotljivi čut za prepoznanje nadarjenih koreografov in prevzemajočih plesnih del viša merila temu sestavu odrskih umetnikov in ustvarjalcev. Robitaille poustvarja dela svetovno priznanih koreografov, kot so Mia Michaels, Trey McIntyre, Patrick Delcroix, Rodrigo Pederneiras, Mauro Bigonzetti, Annabelle Lopez Ochoa, Cayetano Soto in Barak Marshall. Še zlasti si prizadeva za podporo in spodbudo kanadskih koreografov, skladateljev in oblikovalcev. Repertoar zasedbe BJM so obogatila dela slovitih kanadskih koreografov, kot so Dominic Dumais, Crystal Pite, Aszure Barton in nedavno Wen Wei Wang.

BJM je ena najbolj priljubljenih kanadskih plesnih skupin ter ambasadorka quebeške in kanadske kulture, ki je dvema milijonoma gledalcem izvedla več kot dva tisoč predstav v petinšestdesetih državah sveta. V svoji 41. sezoni je BJM dosegel visoko stopnjo zrelosti in organizacijske stanovitnosti, obenem pa ostal odprt za novosti sodobnega plesa, nenehno razvijajoče se zvrsti. Koreografije ansambla zaznamujejo dinamična telesnost, virtuoznost in močne osebnosti nastopajočih, ki v brezšivnem spoju prispevajo k umetniški svojskosti. BJM se odlikuje po izjemni sposobnosti jasnega nagovarjanja občinstva z energičnimi poustvaritvami silovitega in ekspresivnega plesa na tehnično zahtevni ravni. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjev-dom-prihaja-jazz-balet-iz-montreala