Handkejev Še vedno vihar pred gostovanjem v Avstriji ponovno tudi v Ljubljani

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Intimna saga avstrijskega pisatelja Petra Handkeja Še vedno vihar, ki jo je režiral Ivica Buljan in je ob koncu sezone 2012/13 nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča Trst, se po daljši odsotnosti vrača na program SNG Drama Ljubljana.


Foto: Peter Uhan

Prvi težko pričakovani ljubljanski ponovitvi po premieri bosta v torek, 11., in v sredo, 12. februarja 2014, ob 19.00 v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana.

Po predstavah v Ljubljani bo uprizoritev Še vedno vihar 19. in 20. februarja ob 19.00 gostovala na avstrijskem Koroškem, kjer se je rodil sloviti avtor tega večkrat nagrajenega in v številnih evropskih gledališčih uprizarjanega dela Peter Handke. Že nekaj časa razprodani predstavi v Kulturnem domu Pliberk si bodo lahko ogledali tako koroški Slovenci kot avstrijski Korošci, saj bosta opremljeni tudi z nemškimi nadnapisi.

Obnovitev te velike koprodukcije SNG Drama Ljubljana in SSG, Trst v slovenski prestolnici in gostovanje v kulturnem središču Slovencev na avstrijskem Koroškem ni le nadgradnja sicer utečenega sodelovanja Drame s Slovenci v zamejstvu, ampak nosi tudi pomembno sporočilo o pomembnosti spodbujanja kulturnega in tudi drugih oblik sodelovanj, ki prispevajo h krepitvi odnosov med slovensko matico in zamejstvom. Gostovanje Še vedno viharja na Koroškem je posebej prelomno tudi zato, ker tematizira v sedanjem času še vedno ne dovolj razrešena vprašanja, kot so npr. zgodovinski in sedanji položaj slovenskega naroda na avstrijskem Koroškem, odnos matice in tuje večine do slovenske manjšine ter obratno itd.

V Še vedno viharju Handke kakor v sanjah, sestavljenih iz mnogih epizod, rekonstruira zgodovino svoje slovenske družine v Podjuni. Zgodba nas popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine. Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili pisma, fotografije in dokumenti, najdeni po smrti družinskih članov.

Peter Handke je za Še vedno vihar prejel Nestroyevo gledališko nagrado za najboljše besedilo leta 2011 in prestižno mülheimsko nagrado za najboljšega nemškega dramatika leta 2012.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/handkejev-se-vedno-vihar-pred-gostovanjem-v-avstriji-ponovno-tudi-v-ljubljani