V Plesnem teatru Ljubljana premiera plesno-lutkovno-glasbene predstave Juri Muri pleše

Avtor: STA

V sklopu festivala Bobri bo v Plesnem teatru Ljubljana ob 17. uri premiera predstave po motivih Toneta Pavčka Juri Muri v Afriki pleše. V plesno-lutkovno-glasbeni predstavi v režiji Ivane Djilas nastopajo Maša Kagao Knez, Jose, Blaž Celarec in Vito Weiss. Uprizoritev poskuša otrokom prikazati Afriko na čimbolj avtentičen način.


Foto: Miha Sagadin

Djilasovo je k režiji povabil Plesni Teater Ljubljana. Kot je povedala, je prvič režirala plesno predstavo. "Predstava prinaša zmes mojega in plesnega sveta", je pojasnila.

Predstavo sooblikujejo štirje vsestranski umetniki, po režiserkinih besedah vajeni gledališkega odra, pevec in glasbenik Jose, tolkalist Celarec, plesalka in koreografinja Kagao Knez ter igralec Weiss.

Predstava bi lahko bila po besedah Djilasove naslovljena tudi Afrika pleše. Glavni junak je Pavčkov deček Juri Muri, ki potuje po Afriki, kjer srečuje živali.

S predstavo so želeli mladim gledalcem na čimbolj avtentičen način približati Afriko. Tako so blago za predstavo kupili na afriški tržnici, lutke pa so navdahnjene z etno afriškimi plesnimi rituali. Tudi glasba, ki je sicer sodobna, vsebuje ritme, ki so avtentično afriški. Pavčkovega besedila niso povzemali v celoti, ker bi bila predstava predolga. Besedilo je spremenjeno v songe, deloma pa v plesno koreografijo.

Predstava je nastala v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana.

Juri Muri v Afriki, "tisti, ki je s hruške pal", je deček, ki se noče umivati. Ker sovraži vodo, milo in brisače, se lepega dne odloči pobegniti v Afriko. Kmalu osvoji puščavo in živali ga sprejmejo za svojega prijatelja, po številnih zapletih pa se na koncu vrne domov.

Ivana Djilas je režirala več kot 40 gledaliških predstav v vseh slovenskih profesionalnih gledališčih. Od teh je vsaj polovica predstav za otroke in mladino. Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi leta 2010 Borštnikovo nagrado za režijo predstave Zasebno življenje v SNG Drama Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-plesnem-teatru-ljubljana-premiera-plesno-lutkovno-glasbene-predstave-juri-muri-plese