Francoski ilustrator Hervé Tullet konec meseca na obisku v Ljubljani v sklopu festivala Bobri

Avtor: LGL

Lutkovno gledališče Ljubljana, Centre de Créations pour l'Enfance Tinqueux (FR) in Hiša otrok in umetnosti s podporo Francoskega inštituta v Ljubljani za ljubljansko občinstvo pripravljajo obisk velikega francoskega ilustratorja Hervé Tullet, ki ga poznajo otroci po vsem svetu.


foto: Arhiv LGL

Hervé Tullet je eden najbolj priljubljenih francoskih avtorjev in ilustratorjev. Je dobitnik večih knjižnih nagrad. Njegove slikanice so prevedene v več kot 25 jezikov. Zanje je značilno, da niso namenjene zgolj branju, temveč spadajo med interaktivne igrive knjižice z močno prepoznavno likovnostjo, pri katerih morajo najmlajši bralci ustvarjalno sodelovati s tipanjem, pihanjem, premikanjem, tresenjem, obračanjem …

Turlututu je ena izmed njegovih najbolj znanih slikanic, po kateri je nastala tudi ljubka lutkovna miniaturka v režiji Matije Solceta. V času festivala Bobri jo bodo zaigrali kar v dveh različicah: s slovensko igralko-animatorko Majo Kunšič in s francosko lutkarico Juliette Moreau.

Poleg obeh različic predstave TURLUTUTU bodo v LGL pripravili še dva izjemna enkratna dogodka, ki ju bo vodil gostujoči ilustrator: bralno predstavo Pritisni tukaj! za otroke starejše od 5 let, ter interaktivno likovno glasbeno instalacijo z naslovom Velika freska za otroke stare 3 leta in več.

Bralna predstava z naslovom Pritisni tukaj!, v kateri bo Hervé Tullet predstavil svoje domišljijske slikanice, bo 31. januarja ob 17. uri potekala na Odru pod zvezdami, interaktivna likovno glasbena instalacija Velika freska pa se bo zgodila 1. februarja, ob 12. uri. Velika freska bo izjemen dogodek, na katerem bo Herve Tullet skozi humorno zgodbo vodil otroke pri ustvarjanju ogromne osupljive slikarije, polne pik, črt in barvnih čačk. Ta velikanska slikarija bo v času festivala Bobri krasila notranjost LGL.

V produkciji Centre de Créations pour l'Enfance Tinqueux iz Francije ter tehnični izvedbi Marjana Kunaverja pa bo v Hiši otrok in umetnosti od 30. januarja pa vse do 25. februarja odprta razstava Hervé Tullet-a Igra skulptur. Obiskovalci razstave bodo s samostojnim premikanjem, postavljanjem, zatikanjem, prekrivanjem, spreminjanjem, zlaganjem, obešanjem in zavezovanjem različnih oblik in materialov aktivni soustvarjalci razstave, ki se bo ob vsakem obisku razvijala in spreminjala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/francoski-ilustrator-herve-tullet-konec-meseca-na-obisku-v-ljubljani-v-sklopu-festivala-bobri