Spletna premiera pilota Fizične manifestacije 1/ Inteligentno telo

Avtor: Zavod Federacija

V soboto, 18. januarja 2014, ob 21. uri bo na spletu www.federacija.net in vimeo.com premiera projekta Snježane Premuš Fizične manifestacije 1, ki je nastal leta 2013 v obliki pilota z naslovom Inteligentno telo, v produkciji zavoda Federacija.


Foto: Arhiv Zavod Federacija

Fizične manifestacije je obsežen projekt, ki bo realiziran v obliki predstave, dokumentarca in razstave. Snježano Premuš je, kot so zapisali pri Zavodu Federacija, do tega projekta pripeljalo vprašanje, ki se ji zdi ključno: »Če je telo dinamično, v večnem nastajanju, zakaj ima človek skorajda obsesivno potrebo po uniformiranju. Zanima me telo in izraz, ki je veliko več kot body-image ali zgolj mehanizem«.

Plesna ustvarjalka Snježana Premuš je v svojih delih zadnjih deset let raziskovala video, ki ga je vključevala na inovativne načine v svoje predstave. Sodelovala je z različnimi vizualnimi ustvarjalci, ter filmskimi režiserji, kot so Luka Umek, Petra Veber, Markus Nylaander.

Javnost, ki je spremljala te projekte je bila zato raznovrstna in nekonvencionalna za plesne predstave - saj so projekti vedno preizkušali meje posameznih medijev in so tako raztezali pomene podob, ter izzivali njihovo »branje« oziroma razumevanje. Tako bodo filmsko-dokumentarni posnetki ves čas spremljali delo in razvoj tudi tega projekta, ter ga pomensko širili in podpirali.

Za realizacijo produkcijske forme je ta enota ključna (kakor tudi razstava), saj dopolnjuje plesno ustvarjanje in ga dopolnjuje s filmskimi prijemi in logiko, ter tudi širi globlje vpoglede v plesno umetnost preko dokumentarne oblike širši javnosti.

Dokumentarec Inteligentno telo želi, kot so zapisali pri Zavodu Federacija, postaviti jasno izhodiščno točko: inteligenca ni locirana le v možganih, ampak predstavlja inherentni del človeka, vključno s telesom. Naše telo je postlano v evolucijo milijonov let razvoja, kulturnih in socialnih izkušenj in znanja.

Zato bodo prikazali interdisciplinarne raziskave iz umetnosti plesa, gibalnih terapij, filozofije, kognitivne znanosti in antropologije, da bi podprli vizualno pot v telesno-miselne procese. Rezultati raziskav bodo izraženi skozi ples kot medij, ki predstavlja osnovni način izražanja.

Odločili so se prikazati zgodbo Inteligentnega telesa kot osebno pot dveh priznanih plesalk v slovenskem in mednarodnem prostoru: Sanje Nešković-Peršin in Mateje Rebolj. Obe sta (bili) solistki SNG Opere in baleta Ljubljana kakor tudi uveljavljeni plesalki sodobnega plesa, performerki od 80-ih let dalje (Plesni Teater Ljubljana, Dragan Živadinov – NSK itd.).

Naslednja ponovitev predstavitve pilota s pogovorom bo 7. februarja 2014 v Plesnem teatru Ljubljana.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/spletna-premiera-pilota-fizicne-manifestacije-1-inteligentno-telo