Lutkar in režiser Črt Škodlar danes praznuje 80 let

Avtor: STA

Na današnji dan pred 80 leti se je rodil Črt Škodlar, ki se je odlikoval kot domiseln, duhovit in tehnično izvrsten animator marionet. Med drugim je animiral Gašperčka v Čarobnih goslih Franza Poccija, Ribiča v Zlati ribici Jureta Pengova in Naceta Simončiča ter Komet Repatec, Sladoredarja in Pepeta Lučko v Zvezdici Zaspanki Frana Milčinskega.


Škodlar se je rodil v Smledniku, njegov oče je slikar Čoro Škodlar. Leta 1948 se je pridružil Mestnemu lutkovnemu gledališču v Ljubljani in se posvetil animaciji marionet. Sodeloval je pri 13 igrah z okoli 30 vlogami kot igralec-animator, pri dveh pa kot režiser.

Leta 1962 je prevzel vodstvo lutkovnega oddelka na ljubljanski televiziji, kjer je bil tudi scenograf, asistent, pomožni režiser in režiser. Najprej je delal kot realizator lutkovnih, kasneje pa še drugih oddaj.

Dve leti pozneje je začel voditi atelje za animirani film pri Triglav filmu, kjer je delal kratkometražne lutkovne in dokumentarne filme. Leta 1976 je prevzel mesto vodje TV izvedbe na TV Koper-Capodistria, kjer je ostal do upokojitve.

Škodlar je med vsemi slovenskimi avtorji animiranih filmov najbolj temeljito spremenil klasično dojemanje tega medija. Začel je z animacijo lutk, vendar je svoj avtorski kredo pokazal predvsem z eksperimentalnima animiranima filmoma Sintetični humor in Jutro, jezero in večer v Annecyju.

Poznan je tudi po tem, da je na filmski trak posnel Zvezdico Zaspanko, preden so v požaru zgorele vse lutke in scenografija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkar-in-reziser-crt-skodlar-danes-praznuje-80-let