Mini teater v Afriko in na Hrvaško

Avtor: Mini teater

V prihodnjem tednu v Mini teatru napovedujejo premiero predstave Snajper, gostovanje Palčice in predavanja na Abidjanski akademiji v Slonokoščeni obali ter premiero Roberta Zucca na Hrvaškem.


Snajper / Foto: Arhiv Mini teater

Mini teater se z novo režijo in premiero tokrat predstavlja v Afriki. Predstava Snajper Damirja Karakaša v režiji Ivice Buljana je nastala v koprodukciji Mini teatra Ljubljana, Novega kazališta Zagreb in Compagnie Yeyotheatre Abidjan ter bo svojo premiero doživela v sredo, 8. januarja v Abidjanu, Slonokoščena obala. Predstava bo po predvideni turneji po Slonokoščeni obali v mesecu aprilu na gostovanju tudi v Sloveniji in na Hrvaškem.

Iz vsebine predstave

Prazno in zapuščeno stanovanje. Čas politične kampanje. Muki in njegova noseča prijateljica Sončica morata izvesti naročen uboj predsedniškega kandidata, da bi s tem zaslužila za odhod v Pariz, ki je zanju postal mitsko mesto za uresničitev boljših priložnosti, nasproti neperspektivni sliki vsakdanjosti in »naroda luzerjev«, iz katerega želita pobegniti.

V njun načrt se vmeša Študent, resignirani pacifist, čigar pomirljiva prepričanja kažejo samo še ostanke upora in željo, da se prekine s konvencijami družbe. Trije pripadniki mlajše in izgubljene generacije preizprašujejo vzroke svojega nezadovoljstva z družbo in motive, ki jih silijo k spremembam. Idealistični boj za »pravičnejšo družbo«, potreba po revoluciji, sebični materialistični razlogi in osebne frustracije se prepletajo v motivu snajperja, čigar metek mora ubiti visokega politika, pri čemer snajper služi kot metaforični prikaz obračuna z družbo in samim seboj.

Virtualna predstava Palčica

V Compagnie Yeyotheatre Abidjan (Slonokoščena obala) bo gostovala tudi prva virtualna lutkovna predstava na svetu, Palčica, v režiji in izvedbi Roberta Waltla. Prva virtualna lutkovna predstava na svetu je kombinacija računalniške animacije z lutkovno predstavo. Dogajanje v virtualnem računalniškem okolju, ko pravljični junaki na platnu oživijo, otroci pa s pomočjo animatorja in ob pomoči občinstva rešujejo glavno junakinjo iz zapletenih situacij in predstavo tako tudi sami aktivno soustvarjajo. Vsaka situacija je sestavljena iz dveh ali več različnih rešitev. Otroci skupaj z animatorjem določijo potek in izberejo značaje za ustrezno situacijo. Robert Waltl je s predstavo do sedaj gostoval na številnih mednarodnih festivalih ter jo odigral že v slovenščini, hrvaščini, angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, armenščini, flamščini, poljščini, romunščini, češčini, turščini, madžarščini, litvanščini, srbščini, ruščini, beloruščini, farsiju (Iran), urduju (Pakistan) in hebrejščini (Izrael). V okviru gostovanja v Afriki bo Palčica v Abidjanu uprizorjena predvidoma kar trikrat. Poleg predstave bo imel Robert Waltl tudi predavanja za študente Abidjanske akademije.

V Zagrebu tretja premiera Roberta Zucca

V istem tednu, 12. januarja, bo po uspešnih novembrskih premierah v Budimpešti (Maladype Színház) in Ljubljani (Mini teater) svojo tretjo premiero doživel Roberto Zucco, koprodukcija Mini teatra Ljubljana, Novog kazališta Zagreb in Maladype Színház Budimpešta  - zdaj v zagrebškem ZeKaeM-u (Zagrebačko kazalište mladih).

Režiser Ivica Buljan, za katerega je to že deseta postavitev Koltèsovega besedila, je v svetovnih merilih eden najboljših poznavalcev dela Bernard-Marie Koltèsa. Avtorsko ekipo sestavljajo kostumografinja Ana Savić Gecan, dramaturg Robert Waltl in umetniška skupina son:DA. V predstavi sodelujejo madžarski igralci Kerkay Rita, Lazók Mátyás, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt in Tankó Erika ter hrvaška igralka Senka Bulić. Gre za madžarsko-hrvaško-slovensko koprodukcijo Maladype Színház, Novog kazališta in Mini teatra, ki poteka v okviru projekta "Eksperimentalna gledališka akademija" pod pokroviteljstvom Evropske komisije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-v-afriko-in-na-hrvasko