Stotič o Luninem odraščanju

Avtor: PGK

Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo v torek, 24. decembra, ob 17. uri, stotič uprizorili otroško predstavo Mala in velika Luna avtorja Borisa A. Novaka in v režiji Vinka Möderndorferja.


foto Žiga Koritnik

V igri, ki je naletela na izjemen odziv pri občinstvu, saj jo želi gledati vedno znova, do zdaj že stokrat, je Boris A. Novak upesnil otroško igrivost, ustvarjalnost in odprtost kot najbolj pristen človeški odnos do sveta. „Mala Luna je prispodoba za otroka, ki hrepeni po tem, da bi čim prej odrasel. A ko odraste v polno Luno, presenečena spozna, da odraslost prinaša težke dolžnosti. V tej igri sem hotel uprizoriti prav radost in bolečino odraščanja ter razpetost človeškega življenja med dva pola: med Dan in Noč, med Delo in Igro,“ je povedal avtor Boris A. Novak.

Za predstavo Mala in velika Luna je značilna čarobna poetika besedila, s katero otrokom lahko najbolje spregovorimo o težavah in večnih vprašanjih neznanega, a vendar zanimivega sveta, kot ga ponuja odraščanje. Predstavo je režiral Vinko Möderndorfer, ki pravi, da gre za predstavo, ki sporoča, da je otroštvo pomembno, da je igra pomembna in da se moramo odrasli spet naučiti biti otroci.

Omenjeno predstavo odlikujejo tudi pravljično domišljijsko razkošni kostumi kostumografa Alana Hranitelja, glasba je delo Bojana Jurjevčiča – Jurkija, v predstavi pa nastopajo igralci Vesna Pernarčič/ Vesna Slapar/Nina Ivanič, Ana Hribar/Ajda Toman, Matjaž Višnar/Rok Kunaver, Jan Bučar/ Matevž Müller, Jernej Kuntner in Alenka Tetičkovič.

„Poetičnih besedil za otroke, ki bi nagovarjali širok starostni razpon gledalcev, ni ravno v izobilju in so bolj izjema kot pravilo. Pri Mali in veliki Luni je zanimivo to, da združuje tako dramatičnost napete zgodbe kot tudi lepoto metaforičnosti in poetičnosti jezika,“ je o predstavi, ki bo v teh dneh uprizorjena že stotič, povedala Marinka Poštrak, dramaturginja in vodja umetniškega oddelka v Prešernovem gledališču Kranj.

Predstava Mala in velika Luna je nastala v sodelovanju Prešernovega gledališča Kranj in Lutkovnega gledališča Ljubljana, na stoti ponovitvi pa bodo razrezali praznično torto in Luni zaželeli dolgega življenja še naprej. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stotic-o-luninem-odrascanju