Prihaja zimski festival uličnega gledališča Ana Mraz

Avtor: Gledališče Ane Monro

Gledališče Ane Monro v letu 2013 pripravlja še zadnji uličnogledališki festival, Ano Mraz. V Ljubljani festival organizirajo v sodelovanju s Turizmom Ljubljana, po tradiciji med 26. in 30. 12.. Bo pa tokrat podobno kot pred njo poletna Ana Desetnica in jesenska Ana Plamenita, tudi Ana Mraz obiskala druga slovenska mesta.


Foto: Bojan Okorn

Festival Ana Mraz se bo tako začel v Radovljici, v ponedeljek, 23. decembra, ko bo na Linhartovem trgu ob 17. uri uličnogledališko dogajanje odprl po rodu avstralski umetnik Gavin Hay, ki pa večino časa preživi v Zagrebu. Klovnovske vragolije njegovega karakterja JackFlasha in predvsem drzne žonglaže bodo kasneje obiskovalci lahko spremljali tudi v drugih slovenskih mestih. Nasploh pa bo klovnoski pogled na svet rdeča nit letošnjega programa Ana Mraz. V goste namreč prihajata še Roberto Pombo in Anja Bezlova, ki si bosta nadela maski večnih zabavljačev Princyja in Queenie. Andreas Grund iz Nemčije obvlada toliko veščin, da mu človek komaj sledi, a obljublja, da bo njegov nastop predvsem poučen. Alenka Marinić bo obiskovalce zabavala v vlogi neizprosne klovneseTite, Marco Borghe bo v Tobia Circusu preizkušal absurdne meje ravnotežja, Jakob Bergant bo tisti "mulc", ki bo na Mesarski most prinesel namiznoteniške žogice, Ano Mraz pa bo znova obiskal tudi striptizer Miha, v družbi Eve Škofič Maurer, Davida Dolamiča in Tomaža Lapajneta Dekleve.

Ob klovnovskih vragolijah bo Ana Mraz obiskovalcem ponudila še nekaj commedie dell'arte v podobi Maskiranega kriminala, z Lovrom Finžgarjem in Nikom Škrlecem, študentoma igre, ki bosta tokratno točko izpeljala iz študijske produkcije Moliera. Andersenova Deklica z vžigalicami je bila navdih za ulično predstavo Presketalka v izvedbi Teatra Polpet (Polona & Rada). Predstavo senc s Spomini pozimi pripravlja AllaTea (Tea Vidmar in Alla Pugačova), žonglerski šov Andrej Tomše, za čarovnijo pa bo skrbel veliki Sam Sebastian.

Dogajanje na Ani Mraz bodo ogrele tudi številne ognjaže. Medtem ko je lani v okviru Ane Mraz potekala Ognjenica, srečanje ognjenih artistov, je Gledališče Ane Monro to srečanje tokrat organiziralo v jesenski Plameniti Ani. A nekateri manipulatorji ognjenih zubljev bodo obiskali tudi zimsko Ano. Med njimi velja omeniti zasedbo Čupakabra, iz Primorske pa prihajajo Elementali, ki bodo prikazali pravi ognjeni ples.

Gledališče Ane Monro festival v Kamniku pripravlja v sodelovanju s KD Priden možic, v Radovljici z Javnim zavodom Turizem Radovljica, v Mariboru z Društvom Hiša!, Narodnim domom, Zavodom Mars in ArtMarjem, Ana Mraz pa poteka v okviru programa Vilinsko mesto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-zimski-festival-ulicnega-gledalisca-ana-mraz